Marea Neagra va deveni una moarta. Mai sunt doar cateva specii de pesti
In Marea Neagra au mai ramas doar cateva specii comerciale de peste si acelea pe cale de disparitie. Cu 30 de ani in urma, aveam de ales din 25 de feluri de peste.
Dupa avertismenul colegilor de la Institutul de Biologie din Sevastopol, cercetatorii romani zambesc amar. Au spus si ei acelasi lucru cu multi ani in urma, dar nu i-a ascultat nimeni. Oficialii iau masuri de protectie a mediului numai in rapoartele pentru Comisia Europeana. Dar in realitate nu fac aproape nimic.
De regula, acum mai avem doar peste marunt, fara mare valoare comerciala: guvizi, hamsii ori sprot.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Pricipala cauza: poluarea masiva. Anual, in Marea Neagra ajung sute de mii de tone de agenti chimici, proveniti in principal de la navele care tranziteaza apele noastre.
In Marea Mediterana, in schimb, numarul de specii de pesti este dublu si asta pentru ca guvernele tarilor riverane au pus la punct programe severe de protectie.
Nu e de mirare asadar ca in galantarele de la noi sta la loc de cinste chefalul din Grecia, desi candva el era faima pescarilor autohtoni.
SI in restaurante, pestele nostru e o marfa rara. A fost inlocuit de cel oceanic.
Pescarii isi amintesc de pestii pe care-i prindeau cu zeci de ani in urma. Nepotii lor ii vor gasi doar in albumele despre istoria Marii Negre.
Specialistii spun ca, din pacate, poluarea Marii Negre este greu de oprit. Sunt deja zone in care vegetatia marina a disparut complet.