Vidanjele, cauza mortii a mii de pesti in lacurile din jurul Bucurestiului
Cand un accident ecologic se intampla a doua oara in acelasi loc, atunci ridica semne serioase de intrebare. Cand se repeta si a treia oara, e clar ca cineva nu isi face datoria. Este vorba despre dezastrul de pe salba de lacuri din jurul Bucurestiului.
Acolo, marti, au murit din nou mii de pesti. Crescatorii spun ca sunt intoxicati cu dejectii scoase de vidanje din haznalele vilelor aflate in zona rezidentiala.
O echipa ProTv a surprins doua astfel de transporturi.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
E de acum un cosmar cu repetitie pentru piscicultorii din Ilfov. Pentru a treia oara in acest an isi vad productia murind sub ochii lor. Mii de pesti se ridica la nivelul apei pentru a respira si vor muri. Alte mii sunt deja pe fundul lacului.
In februarie anul acesta, 23 de tone de pesti mureau din lipsa de oxigen. Inspectorii dadeau vina pe gheata de pe lac.
In iulie, scenariul se repeta. Inca trei tone erau trimise la Protan. Cine era de vina? Caldura.
Acum, suntem in decembrie 2010. Nu mai e nici gheata si nici canicula. Raspunsul este insa la cativa kilometri distanta, pe campurile din nord. Acolo, in fiecare zi, cineva descarca vidanja.
Administratorul baltii a ajuns sa-i haituiasca prin sleauri pe vidanjori care nu se tem de amenzi pentru ca nu le primesc niciodata. Mai mult decat atat, luati la intrebari de ce nu se duc la statia de epurare, raspund ca nu isi scot banii de motorina. Astfel, prefera sa omoare cu buna-stiinta tone de peste.
Acesta este pana la urma adevarul greu mirositor. Vidanjele care golesc haznalele din nordul Bucurestiului de cele mai multe ori ajung pe malul unui canal de desecare si golesc tone de fecale.
Cinci localitati cu staif polueaza sistematic salba de lacuri: Corbeanca, Otopeni, Tunari, Pipera, Stefanesti. Prin sistemul de canale de desecare, dejectiile ajung in tot sistemul Pasarea, de la Tunari, pana la Fundeni.
Un adevar pe care il ignora toate institutiile responsabile: primariile din zona, Garda de Mediu, inspectorii de la Apele Romane si cei de la imbunatatiri funciare.
Iar viitorul nu miroase deloc bine. Ne place sau nu, cele mai scumpe zone de vile din Romania nu au canalizare si statii de epurare. Rusinos este ca nici planuri serioase nu exista pentru remedierea situatiei.