Semnal de alarma! Calcanii din Marea Neagra sunt pe cale de disparitie

18-11-2010 00:00


Viitorul este sumbru pentru unul dintre cei mai valorosi pesti din Marea Neagra: calcanul. Un "recensamant" facut de specialistii marini arata ca specia risca sa dispara in curand.

Ca sa va dati seama cat de grava este situatia, in numai sase luni am ramas fara sute de tone. De vina sunt mai ales turcii, care vin la braconaj si vand apoi kilogramul chiar si cu 30 de euro.

Cercetatorii sunt sceptici ca peste cativa ani vom mai gasi ceva calcan de valoare in apele noastre. Deja la ultima evaluare in plase s-a prins doar peste marunt.

Decimarea speciei a devenit un motiv real de ingrijorare pentru specialistii marini, care se gandesc chiar sa propuna interzicerea pescuitului la calcan.

Pescarii care altadata prindeau in plase kilograme intregi, vorbesc acum despre acest peste numai din amintiri. Au ramas doar cu plevusca, de regula traditionalii guvizi.

Acum in anumite zone se fac masuratori. Rezultatele vor fi trimise catre Comisia Europeana, care va decide cel tarziu luna viitoare cota de pescuit pentru 2011.

Tags: peste,

VIDEO PROTVPLUS.RO