Marea Britanie, evitata de viitorii studenti romani din cauza Brexit-ului. Tarile spre care se reorienteaza

Ultima actualizare: 30-03-2017 07:47

 In timp ce elevii de clasa a 12-a stau cu frica examenului de Bacalaureat, reprezentantii universitatilor din toata Europa isi prezinta zilele acestea oferta.

 Romanii incep sa se fereasca de scolile din Marea Britanie de teama schimbarilor cauzate de Brexit, drept pentru care par tot mai tentante facultatile din tarile nordice, Germania si Elvetia.

Marea problema de anul acesta este ca britanicii nu mai garanteaza acele credite pe baza carora copiii din Romania puteau sa mearga la facultate in Regatul Unit. In aceste conditii cel mai probabil vor creste si taxele. Pana acum, un an de studiu la o universitate de top costa intre 20 si 30 de mii de euro.

Kristy Morgan, Universitatea din Glouchestershire: "Din pacate nu avem acesta informatie inca. Toate universitatile s-au unit si fac lobby la guvern, ca sa ia o decizie in acest sens. Probabil ca vor fi mai multe burse pe piata."

Tocmai din acest motiv, Rafail de pilda s-a interesat care sunt ofertele scolilor din Germania, Elvetia sau Austria. Desi este abia in clasa a 10-a, ii place sa isi faca planuri din timp.

"Vorbesc germana la nivel conversational mai am si olimpiade la informatica, deci ma simt in stare. La unele universitati trebuie sa aplici cu unu sau doi ani inainte ca sa gasesti loc", spune Rafail Pascu.

O universitate din Olanda a trimis la targul de oferte educationale din Brasov chiar o romanca masteranda.

O alta facultate ofera posibilitatea de a invata chiar in Romania, cu profesori si programa ca in Olanda.

Peer Stoop, Facultatea de Antreprenoriat "EA": "Ar trebui sa platesti intre 15 si 18 mii de euro pe an ca sa inveti in Olanda. In Marea Britanie e si mai mult, in Germania e scump, in Belgia e cam la fel. La noi, taxa este in jur de 6.500 de euro."

In prezent aproximativ 50.000 de romani studiaza in strainatate.

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO