Harta solurilor poluate cu chimicale ce ajung in legume. Cat de sanatoase sunt rosiile de pe taraba
Ne da vestea chiar ministrul agriculturii, care a primit rezultatele unui studiu facut de germani pe terenul nostru. Oficialul arunca vina pe fermieri despre care spune ca "toarna" cu nemiluita ingrasaminte.
Pamantul otravit transmite recoltei si apoi noua, chimicale, care consumate pe termen lung ne ameninta sanatatea.
A fost nevoie de cercetatorii germani sa ne spuna pe fata ca asemenea practici ne pun sanatatea in pericol. Taranii nu inteleg ca fertilizatorul ar trebui doar sa completeze ce lipseste din sol. Prea mult inseamna otrava. Substantele ajung in legume vandute de tarani in piete. Pe termen lung, efectele sunt necunoscute.
Orice gospodar ar putea sa afle exact cat azot, fosfor si potasiu contine terenul sau, printr-un test agrochimic ce se face in fiecare judet. Atat ca e contra cost: intre 25 si 30 de lei pe hectar, bani pe care taranul care isi vinde recolta in piata prefera sa-i investeasca in 30 de kg de azot, pe care le va folosi fara discretie...pana cand vom avea o lege care sa impuna controale periodice si in curtea producatorilor.
Intre timp, Uniunea Europeana ne impune sa rezolvam si problema apei de irigare.