Locul ingrijorator pe care il ocupa Romania, in topul rezistentei la antibiotice. Care e cauza

×
Codul embed a fost copiat

Un raport al Autoritatii Europene pentru Siguranta Alimentara ne arunca intr-un top ingrijorator al rezistentei la antibiotice. Cauza ar fi tratarea animalelor si pasarilor din ferme cu aceste substante.

Daca sunt administrate frecvent puiul, curcanul, porcul si vaca nu mai raspund la tratament. Carnea lor ajunge, apoi in farfuriile noastre asa ca si noi dezvoltam rezistenta la antibiotice, in special la ampicilina si tetraciclina.

Un barbat se chinuie de 4 ani cu o infectie la picior, pentru ca organismul sau nu mai raspunde la antibiotic. "Niciun tratament nu da rezultat si stau cu piciorul bandajat, prin spitale".

De vina pentru astfel de situatii poate fi si consumul de carne, tratata cu antibiotic. Concluzia apare si in raportul european care vorbeste despre tendinta Romaniei, alaturi de multe state europene, de a folosi antibiotic in hrana animalelor.

Din aceasta cauza, suntem in topul tarilor unde si consumatorii, dar si animalele si pasarile crescute in ferme au dezvoltat rezistenta la antibiotice cum ar fi tetraciclina, gentamicina si mai ales ampicilina.

Citește și
superbacterii
"E o amenintare catastrofala pentru intreaga omenire". Avertisment oficial privind antibioticele
„Al treilea război mondial a început”. Valeri Zalujnîi, ambasadorul Ucrainei în Marea Britanie și fostul comandant al armatei, declarații

Raportul explica modul in care puii, porcii sau vitele dezvolta o rezistenta la antibiotice. Prin consum, aceasta rezistenta se transmite apoi la om, care nu se mai poate trata, daca se imbolnaveste.

"Noi consumam carnea care de multe ori este plina de antibiotice. Si noi dezvoltam rezistenta la antibiotic pe care il luam fara voia noastra", spun medicii.

Datele din raportul european arata ca 87% din puii crescuti in ferme au dezvoltat rezistenta la ciprofloxacina, tetraciclina si ampicilina. In cazul porcilor, cea mai mare rezistenta, de aproape 60%, este la tetraciclina.

Legea interzice sacrificarea animalelor la mai putin de doua saptamani dupa ce au fost tratate cu antibiotice pentru ca substantele sa fie eliminate.

"Sunt situatii cand exista anumiti virusi si atunci se poate utiliza si preventiv. In marea majoritate a situatiilor se stie cand s-a facut antibioticul, iar animalul intra in abatorizare dupa ce efectul a trecut" spune Dragos Frumosu - Federatia din Industria Alimentara.

Problema este ca nu toti crescatorii respecta aceasta regula. Iar cifrele la nivel european sint ingrijoratoare: 25.000 de oameni mor anual din cauza infectiilor cauzate de bacterii rezistente la antibiotice.

Citeste si:

Antreprenori de succes care au renuntat la scoala ca sa-si urmeze visurile

Articol recomandat de sport.ro
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Citește și...
Apelul autoritatilor catre populatie: laptele, carnea de curcan si conservele de vita sunt sigure
Apelul autoritatilor catre populatie: laptele, carnea de curcan si conservele de vita sunt sigure

Testele au aratat ca doar in cinci la suta din probele de lapte s-a descoperit un nivel de aflatoxina peste limita admisa. In plus, carnea de curcan nu prezinta urme de antibiotice, iar conservele de vita sunt bune de consum.

"E o amenintare catastrofala pentru intreaga omenire". Avertisment oficial privind antibioticele

Bacteriile care au devenit rezistente la antibiotice reprezinta o amenintare catastrofica pentru medicina, din moment ce pacientii risca sa moara si dupa o operatie minora, sustine cel mai important oficial din Ministerul Sanatatii din Marea Britanie.

Un gigant fast food ar fi folosit la prepararea produselor pui bolnavi sau injectati cu antibiotice
Un gigant fast food ar fi folosit la prepararea produselor pui bolnavi sau injectati cu antibiotice

Luna trecuta, o ancheta a autoritatilor sanitare din Asia a scos la iveala informatii ingrijoratoare despre unele companii furnizoare ale unui cunoscut lant de fast-food-uri.

Recomandări
Deși NU președintele decide asupra salariilor, pensiilor, taxelor, candidații fac promisiuni mărețe. Ce spun economiștii
Deși NU președintele decide asupra salariilor, pensiilor, taxelor, candidații fac promisiuni mărețe. Ce spun economiștii

În vreme ce la nivel european se vorbește tot mai des despre mari dificultăți pentru economie, iar recesiunea este o realitate pentru Franța și Germania, candidații la Cotroceni promit venituri mai mari, cel puțin pentru o parte din populație, dar și redu

Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi

Mai sunt doar trei zile până la primul tur al alegerilor prezidențiale, iar ultimul sondaj arată noi evoluții în lupta pentru turul al doilea: George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi.

Marcel Ciolacu spune că va arăta actele pentru zborul privat când va dori: „Nimeni nu mi-a plătit nimic”
Marcel Ciolacu spune că va arăta actele pentru zborul privat când va dori: „Nimeni nu mi-a plătit nimic”

Marcel Ciolacu spune că va prezenta actele pentru a dovedi că și-a plătit zborul cu un avion privat la Nisa, însă va face acest lucru atunci când va dori el.