Locul ingrijorator pe care il ocupa Romania, in topul rezistentei la antibiotice. Care e cauza

×
Codul embed a fost copiat

Un raport al Autoritatii Europene pentru Siguranta Alimentara ne arunca intr-un top ingrijorator al rezistentei la antibiotice. Cauza ar fi tratarea animalelor si pasarilor din ferme cu aceste substante.

Daca sunt administrate frecvent puiul, curcanul, porcul si vaca nu mai raspund la tratament. Carnea lor ajunge, apoi in farfuriile noastre asa ca si noi dezvoltam rezistenta la antibiotice, in special la ampicilina si tetraciclina.

Un barbat se chinuie de 4 ani cu o infectie la picior, pentru ca organismul sau nu mai raspunde la antibiotic. "Niciun tratament nu da rezultat si stau cu piciorul bandajat, prin spitale".

De vina pentru astfel de situatii poate fi si consumul de carne, tratata cu antibiotic. Concluzia apare si in raportul european care vorbeste despre tendinta Romaniei, alaturi de multe state europene, de a folosi antibiotic in hrana animalelor.

Din aceasta cauza, suntem in topul tarilor unde si consumatorii, dar si animalele si pasarile crescute in ferme au dezvoltat rezistenta la antibiotice cum ar fi tetraciclina, gentamicina si mai ales ampicilina.

Citește și
superbacterii
"E o amenintare catastrofala pentru intreaga omenire". Avertisment oficial privind antibioticele
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

Raportul explica modul in care puii, porcii sau vitele dezvolta o rezistenta la antibiotice. Prin consum, aceasta rezistenta se transmite apoi la om, care nu se mai poate trata, daca se imbolnaveste.

"Noi consumam carnea care de multe ori este plina de antibiotice. Si noi dezvoltam rezistenta la antibiotic pe care il luam fara voia noastra", spun medicii.

Datele din raportul european arata ca 87% din puii crescuti in ferme au dezvoltat rezistenta la ciprofloxacina, tetraciclina si ampicilina. In cazul porcilor, cea mai mare rezistenta, de aproape 60%, este la tetraciclina.

Legea interzice sacrificarea animalelor la mai putin de doua saptamani dupa ce au fost tratate cu antibiotice pentru ca substantele sa fie eliminate.

"Sunt situatii cand exista anumiti virusi si atunci se poate utiliza si preventiv. In marea majoritate a situatiilor se stie cand s-a facut antibioticul, iar animalul intra in abatorizare dupa ce efectul a trecut" spune Dragos Frumosu - Federatia din Industria Alimentara.

Problema este ca nu toti crescatorii respecta aceasta regula. Iar cifrele la nivel european sint ingrijoratoare: 25.000 de oameni mor anual din cauza infectiilor cauzate de bacterii rezistente la antibiotice.

Citeste si:

Antreprenori de succes care au renuntat la scoala ca sa-si urmeze visurile

Articol recomandat de sport.ro
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Citește și...
Apelul autoritatilor catre populatie: laptele, carnea de curcan si conservele de vita sunt sigure
Apelul autoritatilor catre populatie: laptele, carnea de curcan si conservele de vita sunt sigure

Testele au aratat ca doar in cinci la suta din probele de lapte s-a descoperit un nivel de aflatoxina peste limita admisa. In plus, carnea de curcan nu prezinta urme de antibiotice, iar conservele de vita sunt bune de consum.

"E o amenintare catastrofala pentru intreaga omenire". Avertisment oficial privind antibioticele

Bacteriile care au devenit rezistente la antibiotice reprezinta o amenintare catastrofica pentru medicina, din moment ce pacientii risca sa moara si dupa o operatie minora, sustine cel mai important oficial din Ministerul Sanatatii din Marea Britanie.

Un gigant fast food ar fi folosit la prepararea produselor pui bolnavi sau injectati cu antibiotice
Un gigant fast food ar fi folosit la prepararea produselor pui bolnavi sau injectati cu antibiotice

Luna trecuta, o ancheta a autoritatilor sanitare din Asia a scos la iveala informatii ingrijoratoare despre unele companii furnizoare ale unui cunoscut lant de fast-food-uri.

Recomandări
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață

Fostul președinte Ion Iliescu este oficial suspect în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie '90 pentru infracțiuni contra umanității.  

Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom
Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom

La Slănic, în Prahova, craterul din centrul orașului s-a adâncit cu 20 de centimetri și nimeni nu poate spune dacă surparea se va opri.

Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă
Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă

După o perioadă în care mulți au amânat achizițiile mari cum ar fi cumpărarea unei locuințe noi, cererea pe piața imobiliară începe să își revină.