Mana muzei lui Eminescu, pazita de politistii galeteni. Autoritatile au horatat sa o amplaseze numai la festivitati

15-01-2015 20:11


Statuia lui Eminescu a fost, joi, cel mai pazit obiectiv din Galati. Primaria a luat masuri speciale de securitate, pentru ca mana muzei poetului, furata in repetate randuri, sa nu mai dispara.

A fost angajata o firma de paza, iar un echipaj de politie patruleaza permanent in parc. Mana statuii a fost montata special pentru festivitate, pentru ca in restul anului este tinuta la loc sigur, intr-un sertar.

Mana muzei lui Eminescu a fost montata special pentru aniversarea poetului. Dupa ce in anii trecuti a fost furata de nenumarate ori, autoritatile au decis sa o amplaseze numai la festivitati.

Miercuri au mascat lipitura urata cu frunze si flori, iar de atunci mana e pazita de parca ar fi un inel cu diamante. Un agent de paza a primit un perimetru de 5 metri in zona statuii, iar politistii locali patruleaza fara intrerupere in parc. In plus, o camera de supraveghere vegheaza asupra statuii.

Autoritatile au prevenit astfel orice fel de incident, iar festivitatea de joi s-a desfasurat conform programului.

"Eminescu este intreg si va fi intreg. Ca, din varii motive, mai dispare o mana, un deget, o parte din bust, Eminescu este intreg. Si va fi intreg intotdeauna", a spus Valeriu Valecvi, poet.

Mana muzei va fi din nou demontata si pusa intr-un loc sigur zilele urmatoare.

Monumentul a fost facut din marmura de Cararra de sculptorul Frederic Storck, in anul 1911. Dezvelirea statuii a fost marcata de o "serbare deosebita" la care au luat parte atunci Duiliu Zamfirescu, Nicolae Iorga si Mihail Sadoveanu - cum consemna intr-un articol si revista "Albina" de la acea vreme.

VIDEO PROTVPLUS.RO