Mamicile isi pot cere indemnizatia retroactiv. Asa da ajutor!

Dată publicare: 10-12-2008 00:00
Dată actualizare: 24-10-2012 11:54


Vesti bune pentru mamele cu venituri medii si mari care vor naste in 2009 sau care s-au intors la serviciu desi copilul lor are mai putin de doi ani.


Acestea din urma isi pot relua concediul cerand, de la 1 ianuarie 2009, recalcularea indemnizatiei lunare. In noua varianta, aceasta inseamna ca pot incasa 85% din media veniturilor cumulate pe ultimul an dinaintea nasterii bebelusului.

In varianta 85%, indemnizatia se calculeaza astfel: salariu plus drepturi de autor, plus venituri agricole, colaborari si alte castiguri din ultimul an anterior nasterii pruncului, impartit la 12. Din cifra obtinuta, extragem 85 de procente. Pot alege concediul, si implicit indemnizatia de stat, fie mama, fie tatal copilului.

Din ianuarie, cei care vor 85% din venit sunt asteptati la Directia de Munca. Au nevoie de o cerere de renuntare la indemnizatia fixa de 600 de lei si de acte doveditoare pentru toate veniturile.

Cat despre categoriile de mame care pot profita de noua lege, ultima varianta a Ministerului Muncii le include si pe cele care s-au intors la serviciu, primind stimulentul de 100 de lei pe luna, dar si pe cele care nu si-au luat niciodata concediu, desi ar fi avut dreptul. In aceste conditii, multe femei cu salarii mari care nu au vrut sa renunte la un venit confortabil, ar putea alege sa reia concediul.

Teoretic, din februarie 2009 vor fi primiti prin posta sau pe card primii bani calculati dupa noua lege. Practic, este foarte posibil ca indemnizatia noua sa vina abia in martie cand se pune in miscare masinaria birocratica. Sumele vor fi platite insa retroactiv.


VIDEO PROTVPLUS.RO