Victorie dupa victorie pentru mamici: vor fi platite cu 85% din salariu
Din 2009, mamele ar putea primi bani mai multi daca stau acasa in concediu de maternitate. Femeile cu salarii mari ar putea incasa 85% din veniturile obtinute in ultimul an de lucru, iar cele care au venituri mici iau in continuare 8 milioane de la stat
Legea a fost votata luni in Camera Deputatilor, iar miercuri este asteptat votul final.
Pusa pe hartie de un an de zile, "legea mamelor" a facut multe drumuri prin Parlament pana sa ajunga sa fie discutata de alesi. Luni, deputatii de toate culorile politice si-au dat mana ca sa le incurajeze pe tinerele mame.
Daca o femeie are un salariu de patru milioane de lei, ea poate opta pentru cele sase milioane oferite de stat plus doua milioane alocatie pentru copil.
In cazul in care in ultimul an a avut un salariu de 30 de milioane, mama va primi indemnizatie 85% din leafa. Pana acum toate femeile, indiferent de venituri, primeau doar opt milioane de lei daca stateau acasa doi ani cu bebelusii.
Alesii se bazeaza si pe dorinta mamelor cu salarii mari de a se intoarce mai repede la serviciu. Nu toti deputatii le-au sustinut insa pe mame.
Democrat-lberalii au cerut retrimiterea proiectului la comisie. In cele din urma au fost convinsi de ministrul muncii, care sustine ca sunt bani.
Miercuri, deputatii vor da votul final, apoi legea va merge la promulgare. Ea ar intra in vigoare incepand cu 1 ianuarie 2009.
Aceasta lege vine dupa o alta victorie a mamicilor: femeile care sunt mame de tripleti vor primi indemnizatie pentru cresterea a trei copii in loc de unul, cat primeau pana acum. Acest lucru se datoreaza Ionelei Danciu din Aiud care nascut in 2006 tripleti. Copilele au un an si zece luni, iar cheltuilelie lunare pentru mancare , imbracaminte si ingrijire depasesc 2000 de lei. Statul o ajuta pe mama lor cu trei alocatii a cate 200 de lei si cu o singura indemnizatie de crestere a copilului, desi femeia are trei.
In baza acestei prevederi, statul acorda o indemnizatie de crestere a bebelusului de 600 de lei, indiferent de cati copii vad lumina zilei in urma unei sarcini. Prin urmare, mamicile de gemeni sau tripleti sunt discriminate. Decizia instantei supreme este irevocabilă.
In august 2008, Ionela a castigat procesul la Curtea de Apel Alba, care a admis exceptia de nelegalitate. Potrivit legii 148/2006 modificata prin hotararea de Guvern 10/25/2006, mamele primesc indemnizatie la fiecare nastere. Dar legea nu face nicio referire la mamele care la o singura nastere pot aduce pe lume doi-trei sau mai multi copii.
Speta Ionelei Danciu va fi un precedent pentru toti parintii care au mai multi copii la o singura nastere. Femeia a cerut sa i se dea retroactiv banii care le-ar fi revenit de drept celorlalte doua fetite, suma ridicandu-se la 288 de milioane de lei vechi. Potrivit statisticilor in Romania 3.500 de femei nasc, anual, gemeni si 1.500 tripleti.