Mai scumpa decat scotchul si bourbonul. Palinca romaneasca se vinde cu 300 de euro sticla in Japonia

×
Codul embed a fost copiat

Palinca noastra care face margele si este limpede ca apa de izvor se bucura de un bun renume si la capatul lumii. Din tara Oasului, sticlele de tarie strabat mii de kilometri pana in cea a Soarelui Rasare.

Si elvetienii tanjesc dupa aceasta licoare, din care daca iei o dusca uiti de frig sau de guturai. Iar daca tot merge treaba, un gospodar ambitios din Satu Mare vrea sa isi inscrie palinca si in "Cartea Recordurilor". Se lauda cu un soi nou, facut din nuci.

Ilie Sabau are clienti peste mari si oceane. Dupa ce s-a zbatut sa obtina toate autorizatiile, a investit aproape 100.000 de euro in aceasta afacere, de care nu a vrut sa isi bata joc.

Producatorul scoate aproape 3.000 de litri de palinca pe an. Cere pentru o sticla echivalentul a 600 de lei. Asadar, taria noastra este mai scumpa ca scotch-ul sau ca bourbon-ul de serie.

Mergem acum la Mediesu Aurit, unde de sute de ani, familia Zetea scoate din pruni una dintre cele mai bune horinci din zona. Oamenii o prepara in cazane traditionale puse la foc. Dupa ce au castigat o medalie de argint la Bruxeles, din 2001, au aparut si clientii.

Palinca se vinde in Japonia de la 50 pana la 300 de euro, in functie de cantitate si calitatea sticlelor in care este imbuteliata. Toate, au imprimate chipul tatalui producatorului si sunt scrise cu fir de aur.

Tot in Satu Mare, un alt gospodar se lauda cu palinca de nuci. Reteta este secreta si obtinuta sub juramant de la un preot maghiar, iar bautura, imbuteliata intr-o sticla de 5 litri, tinteste direct spre Cartea Recordurilor.

Reprezentamtii Guiness Book isi vor face aparitia curand ca sa vada cum stau lucrurile.

Articol recomandat de sport.ro
Spaniolii s-au lămurit în privința lui Ianis Hagi, după România - Columbia 2-3
Spaniolii s-au lămurit în privința lui Ianis Hagi, după România - Columbia 2-3
Citește și...
Credinciosii catolici au sarbatorit a doua zi de Rusalii cu rugaciune, colaci si palinca
Credinciosii catolici au sarbatorit a doua zi de Rusalii cu rugaciune, colaci si palinca

Pentru credinciosii catolici, astazi a fost de doua ori sarbatoare. Dupa ce ieri au urcat dealul de la Sumuleu Ciuc, 20.000 de oameni, adica de doua ori mai multi decat anul trecut, s-au strans la Ghimes, in Bacau.

Tuica & pasca rules! Cum au petrecut strainii veniti de Paste in Romania
Tuica & pasca rules! Cum au petrecut strainii veniti de Paste in Romania

"Paste fericit si sanatate!" Tuica limpede ca Ozana cea curgatoare le-a dezlegat limbile strainilor care au incercat sa isi petreaca sarbatorile altfel si au ales Romania.

Recomandări
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la "Mihail Kogălniceanu" și susține că NATO se pregătește pentru război

Activitățile NATO în Europa de Est și în regiunea Mării Negre au ca scop pregătirea unui posibil conflict cu Rusia, a anunțat, joi, Ministerul rus de Externe, informează RIA Novosti.

Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate
Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate

Rusia nu are proiecte privind nicio ţară din NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Republica Cehă, dar dacă Occidentul îi livrează Ucrainei avioane de luptă F-16, atunci acestea vor fi doborâte de forţele ruse, a afirmat Vladimir Putin.

Presa americană:
Presa americană: "Mafia românească vine după cardurile voastre". Metoda prin care interlopii fac 9 mil. $ pe lună

Procurorii din California susțin că mafia românească a dat o nouă înfățișare unei vechi înșelătorii: skimming-ul cardurilor de debit.