Credinciosii catolici au sarbatorit a doua zi de Rusalii cu rugaciune, colaci si palinca

Ultima actualizare: 22-10-2012 09:17

Pentru credinciosii catolici, astazi a fost de doua ori sarbatoare. Dupa ce ieri au urcat dealul de la Sumuleu Ciuc, 20.000 de oameni, adica de doua ori mai multi decat anul trecut, s-au strans la Ghimes, in Bacau.

Acum aproape o sute de ani, aici era limita de est a imperiului austro-ungar. Dupa rugaciuni, credinciosii au gustat din colacii secuiesti si din palinca.

Incolonati ca intr-un mars al rugaciunii, zeci de mii de oameni au urcat astazi dealul de la Ghimes. Trei kilometri, ei au mers pe jos inspre cantonul unde pana in 1918 a fost limita dintre Romania si Imperiul Austro-ungar. Intre pelerini, zona este cunoscuta drept "granita de 1000 de ani". Fiecare a privit slujba de pe unde a mai gasit loc liber.

Chiar daca umbrit de nori, dealul s-a umplut de credinciosi veniti din toata lumea. Unii dintre ei au sosit in Bacau dupa ce ieri s-au rugat la Sumuleu Ciuc.

Dupa ceremonie, la poalele dealului, bucatari de-ai lor au invartit colacii si au pregatit prajituri si palinca pentru oaspetii sositi de departe.

Duminica seara, cei mai multi dintre pelerini au pornit deja spre case cu doua trenuri pregatite special - "Rapidul Secuiesc" si "Expresul de Sumuleu".

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO