Mai bine dam drumul la doua gauri la curea decat sa renuntam la mancare
Asta este deviza dupa care s-au ghidat romanii la masa de Craciun.
Romanii au baut si mancat pe saturate pana dimineata si nu au renuntat la niciun platou: l-au golit si pe cel cu jumari si pe cele cu racituri, sarmale si carnati. Potrivit traditiei, lautarii i-au ajutat pe meseni sa duca la capat petrecerea.
La restaurantele din Poiana Brasov, oamenii au deschis seara devreme cu un aperitiv "usurel", parerea ospatarului - branzeturi preparate in casa, fasole, piftia casei, sarmale cu smantana, ardei iute si paine.
Platourile s-au golit repede si a urmat o gustare ca in varf de stana: patru feluri de alte branzeturi, slanina, jumari, toba si caltabosi. Acestea fiind mancate, mesenii au asteptat pomana porcului si apoi desertul.
La Mures, petrecaretii au golit pana si osul de maduva. Cu taraful la capatul mesei, barbatii au mancat specialitatea ardeleneasca "oase cu maduva si ceapa".