Au aparut produsele bio false! Vezi cum le poti depista!

Dată publicare: 26-12-2008 00:00
Dată actualizare: 03-05-2012 06:56


Daca dupa aceste zile in care nu v-au lipsit din meniu carnatii si caltabosii va ganditi sa mancati mai sanatos, aveti grija de unde va cumparati asa-numitele produse bio. Si asta pentru ca pe piata au aparut falsurile.


Cum le descoperiti? Foarte simplu! Adevaratele produse eco sunt mai scumpe si au pe ambalaj un timbru special emis de Ministerul Agriculturii.

Consumatorii nu stiu insa nimic de existenta acestui timbru si se bucura atunci cand gasesc un pret mai mic. Iar piata e plina de produse vandute ca fiind bio, desi nimeni nu stie daca ele intrunesc cu adevarat conditiile cerute de agricultura ecologica.

Ca sa fie recunoscut in tot spatiul Uniunii Europene, un produs trebuie atestat cu calificativul AE.

Un astfel de certificat nu se elibereaza insa peste noapte. Procedura de avizare este foarte complexa si dureaza trei ani. Practic, producatorul eco intra intr-un control permanent care vizeaza ingrasamantul folosit si tratamentele aplicate. 

Este complet interzisa folosirea ingrasamintelor chimice in cazul plantelor si a antibioticelor in cazul animalelor. 

In momentul de fata, in Romania sunt inregistrati la Ministerul Agriculturii aproape 3.500 de producatori care cultiva cu adevarat bio si fermieri care detin peste 90.000 de animale crescute in regim ecologic.

Excese alimentare de Craciun? Va dregeti cu ciocolata neagra!

Tags: produse bio,


VIDEO PROTVPLUS.RO