Comoara din padure. Cum au invatat romanii sa castige sute de mii de euro exportand fructe de padure

20-10-2013 20:09


Intr-o zona saraca, oameni care nu s-au multumit sa priveasca resemnati viitorul au descoperit ca pot castiga zeci de mii de euro din fructe de padure.

Cum nemtii si austriecii se dau in vant dupa macesele noastre bio, silvicultorii din Alba si Cluj au incheiat contracte avantajoase cu ei. Strainii cumpara cu sutele de tone.

Fructele care nu corespund standardelor sunt transformate in pasta de macese extrem de ceruta in piata. Apoi, banii castigati sunt folositi pentru achizitia de utilaje si pentru impaduriri.

Macesele, ingredientul minune pentru dulceturi si siropuri, sunt sortate in centrele directiei silvice din Alba. Cele care nu corespund standardelor impuse de clientii straini sunt transformate in pasta de macese, minunata pe paine cu unt.

Lucian Petru angajat: Le ambalam in pungi de 5 kilograme.
Reporter: Cu cat vindeti kilogramul?
Lucian Petru angajat: Cu 4 lei.
Reporter:Si ce cantitate ati produs pana acum ?
Lucian Petru angajat: In jur de 8 tone.

Cum macese s-au facut destule anul acesta, femeile nu au timp de pierdut. Cea mai mare cantitate, peste 35 de tone ia drumul Europei unde este prelucrata si transformata in preparat de lux care se vinde de zeci de ori mai scump in magazinele specializate.

Reporter: Cat dau strainii pe kilogramul de macese?
Mihai Palamariu, purtator de cuvant Directia Silvica Alba: Dau binisor, mai bine ca aici in tara, dau un 0.65 eurocenti pe kilogram.

Si la Cluj, Directia Silvica castiga din exportul fructelor de padure. Mai bine de 80% din cantitatea culeasa ajunge in Germania, iar profitul sare de 100.000 de lei.

"In anul 2013 s-au recoltat aproape 180 de tone de fructe de padure-afina neagra, maceasa, porumba, paducel si catina. Aproximativ 80 la suta din cantitatile recoltate se exporta", spune Vasile Muste Directia Silvica Cluj.

La Turda, pe 10 hectare de teren in Pepiniera Mihai Viteazul cresc in voie peste 350.000 arbusti care sunt foarte cautati de clienti mai ales ca se vand sub pretul pietei.

"De exemplu, anul trecut la un venit de 1.200.000 lei am obtinut un profit de 450.000 lei, in conditiile in care mergem sub pretul pietei ca sa nu ramanem cu puietii pe stoc", spune Aurel Pepine Directia Silvica Cluj.

Pepiniera functioneaza inca din 1923, insa de curand silvicultorii si-au facut chiar si un site unde isi promoveaza marfa.

VIDEO PROTVPLUS.RO