Locurile OTRAVITE din Romania. Ce se va intampla cu cele 1700 de situri contaminate chimic
Pamant contaminat si aer otravit - de asta se plang oamenii din zonele Romaniei unde in trecut au functionat uzine chimice.
In Romania exista aproape 1700 de astfel de situri, iar guvernul s-a angajat sa le depolueze in urmatorii 40 de ani. Primul astfel de sit complet decontaminat se afla in localitatea Crangurile din Dambovita, iar costul lucrarilor se ridica la aproape 7 milioane de euro.
Vreme de 30 de ani, pana in 1990, in localitatea Crangurile a existat o fabrica de vopseluri si insecticide. Toate deseurile chimice rezultate din procesul de productie au fost ingropate in zona.
Fiica fostei laborante a murit pe cand avea doar 20 de ani, rapusa de o boala necunoscuta. La fel si sotul ei. Oamenii sustin ca stiu ce ar fi fost de vina.
"Vecinii au foarte multe rude care au murit de cancer fiindca apele din aceasta zona au fost contaminate. Au fost contaminate cu crom 6, care este puternic cancerigen", a declarat reprezentantul firmei de decontaminare.
Autoritatile locale au investit 6,8 milioane de euro intr-un proiect de decontaminare a zonei. Din groapa de reziduri chimice, de aproximativ 8000 de metri patrati, s-au scos la suprafata deseuri ce aveau un continut foarte ridicat de crom.
In tara exista 1682 de situri contaminate chimic. Costul depoluarii lor se ridica la 10 miliarde de euro. Executivul promite ca, pana in 2050, sa le curete pe toate. Dar pentru asta este nevoie ca autoritatile locale sa acceseze fonduri europene.