Lipsa banilor pune in pericol viata celor care au nevoie de transplant


Ultimul update: Duminica 02 Septembrie 2012 00:34
Data publicarii: Marti 13 Octombrie 2009 00:00
Categorie: Stiri Sociale

Ca orice minune, si programul de transplant din Romania a tinut putin. Din lipsa de bani s-a impotmolit, iar zeci de bolnavi isi pierd astfel ultima speranta la viata. Practic, fondurile alocate de minister s-au epuizat din luna septembrie.

La Institutul Fundeni, medicii din clinica de hematologie au trimis doua adrese la Agentia Nationala de Transplant, anuntandu-i ca nu mai au bani pentru medulari. In acest an, la clinica sunt pe lista de asteptare 25 de pacienti care risca sa fie amanati.

Situatie grea si la Clinica de Transplant Renal. Activitatea de transplant s-a diminuat cu o treime fata de anul trecut, atat din lipsa donatorilor, cat si din cauza banilor. Chirurgii mai fac doar transplanturi de rinichi de la donatori in viata, si atunci pacientii isi cumpara toate cele necesare pentru interventie si tratament.

Iar in situatia in care apar donatori cadavru, dar nu sunt bani, exista riscul sa si pierdem organele celor care vor sa le doneze. Asta pentru ca nu mai sunt acorduri internationale prin care se pot dona organele altor bolnavi straini.

La spitalul de copii din Timisoara situatia este cat se poate de delicata. Medicii nu mai au bani ca sa salveze 30 copii. Toti au nevoie de urgenta de o transfuzie cu celule stem pentru transplant medular. Pentru alti opt au primit ajutor financiar de la nemti.

Reprezentantii Ministerului Sanatatii spun ca pana vineri incearca sa afle cati bani au ramas necheltuiti si in felul acesta sa ii redistribuie.

Tags: sanatate,

2.500 de bolnavi din Romania asteapta un transplant
Primul roman care traieste cu cinci rinichi in organism!
3.000 de romani asteapta un transplant! Nu fi indiferent!
VIDEO PROTVPLUS.RO