Liber la vânat în România: "Vorbim de un dezastru ecologic în perioada următoare”

Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Vineri 07 Septembrie 2018 17:39
Categorie: Social

Liber la vânat în pădurile și câmpiile României. În încercarea de a opri răspândirea pestei porcine africane, Ministerul Apelor și Pădurilor a majorat masiv cotele de vânătoare.

E vorba atât de mistreți, vulpi, șacali, cât și de coțofene sau ciori. Numai la mistreți, numărul animalelor care vor fi vânate a fost majorat cu 66 la sută. Există voci, însă, din partea vânătorilor și a ecologiștilor care spun că vânarea atâtor animale este greu de pus în practică și este o măsură extremă.

Prin ordin de ministru, statul român își dorește că, până pe 1 decembrie, să rărească vânatul, care, susțin autoritățile, ar putea răspândi și mai mult pesta porcină.

Și asta în două feluri: în cele 11 județe unde sunt focare de boală se vânează toți mistreții, șacalii și vulpile pe o rază de 13 kilometri, iar în celelalte 31 de județe, cotele de vânătoare au fost mărite considerabil, până la 70 la sută din animalele sălbatice.

În septembrie, octombrie și noiembrie, vânătorii ar trebui să împuște cu 66 la sută mai mulți mistreți decât de obicei: de la 42.000 de animale la 70.000. Dintr-un total estimat la 100.000 de exemplare care trăiesc în România.

Nicolae Șelaru, președinte AGVPS: "E interesul asociațiilor să recolteze cât mai multe animale și să rărească densitatea populației. Scopul este acela de a reduce populația și, automat, propagarea bolii. Dacă recoltezi mai puțin iei amendă, dacă recoltezi mai mult e infracțiune."

Există însă vânători care spun că este aproape imposibil ca în trei luni să poată fi vânați 70.000 de mistreți. Șeful lor spune că speră că vânătorii să reușească totuși să-și facă treaba. Ecologiștii sunt de altă părere:

Cristian Papp, manager WWF: "În privința mistreților, orice intervenție ar putea însemna diseminarea virusului. Nu îi poți împușcă pe toți și, atunci, unii mistreți bolnavi ar putea fugi în alte zone."

În cătarea pustii, însă, nu se vor afla numai mistreții, a decis Ministerul Apelor și Pădurilor. Ar trebui uciși 72 la sută din șacali, dintr-un total de 14.000, cât trăiesc în România, dar și 67 la sută din cele 73.000 de vulpi. De ce? Pentru că sunt prădătorii naturali ai mistreților care ar putrea răspândi pesta.

Cristian Papp, manager WWF: "Vorbim de un dezastru ecologic în perioada următoare. Speciile de prădători ne fac nouă un serviciu enorm. Pentru că ei mănâncă animalele bolnave sau moarte și opresc răspândirea virusului."

Vânătorii susțin însă că efectivele se vor reface în mod natural, iar autoritățile speră ca, astfel, boala să nu se mai răspândească atât de repede în rândul porcilor domestici.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

Un nou focar confirmat de pestă porcină în județul Buzău. Zeci de animale au fost ucise
Un nou focar confirmat de pestă porcină în județul Buzău. Zeci de animale au fost ucise
VIDEO PROTVPLUS.RO
taximetristi gara cluj napoca
Bărbat în scaun cu rotile umilit de taximetriștii în gara din Cluj. A câta mașină l-a luat
Deputatul Nicușor Dan a realizat ”HARTA interactivă a frigului RADET” în București
O infirmieră debutantă are salariul cu 52% mai mare decât una cu 32 de ani vechime
Imagini rare cu o haită de lupi, surprinse de în Parcul Natural Putna- Vrancea
Scandalul Complexului Oltenia. Dăncilă cere intervenția structurilor de siguranță națională
Brânzeturile românești i-au cucerit pe străini. La cât ajunge un kilogram
Proxeneti
Metoda prin care mai multe minore au fost păcălite de proxeneți. O tânără a murit
Singura zi în care Eminescu face trafic pe internet. Cum au marcat românii ziua lui
Românii preferă mașinile SH și fac reparații ieftine. Pericolele la care se expun
Perioada reducerilor de iarnă a început oficial. Cât timp sunt valabile promoțiile și de 90%
Operațiune de salvare în Timișoara. O cățelușă și puii ei, scoși din canal
Împinși de sărăcie, locuitorii din cartierul Ferentari își extind periculos locuințele