Leguma care s-a scumpit din cauza secetei. E folosită inclusiv pentru deserturi

×
Codul embed a fost copiat

Gustoşii dovleci vor fi mai scumpi la vedere anul acesta. Sunt mai puțini din cauza secetei, iar unii au crăpat și nu au mai crescut, spun dezamăgiți fermierii.

În bucătărie, dovlecii sunt extrem de versatili. Pot fi gătiți la cuptor sau în tigaie, ca desert ușor de toamnă sau garnitură. Cu puțină imaginație, spun bucătarii, rezultatul poate fi spectaculos. 

Un fermier din Buzău a cultivat două hectare cu dovleci. Dacă anul trecut a obţinut aproape 35 de tone la hectar, acum crede că va recolta puţin peste 20 de tone.

Ionel Horhocea, fermier: Anul acesta, este un pic mai slăbuţă faţă de anul trecut, pentru că nu a plouat. Nu a plouat de cel puţin două luni şi jumatate.''

Dovleacul este o adevărată comoară în mâinile bucătarilor. Iată cum se transformă într-un cheescake delicios cu biscuiţi, coacăze şi mere caramelizate.

Citește și
sfecla
Românii au uitat legumele "vechi". La modă sunt acum Mangoldul sau sfecla Chioggia
Un român s-a însurat cu o prințesă din Africa și a devenit Sultan. Soția lui a venit în România pentru a-l susține în cariera politică

Bucătar: „În prima fază, o să tăiem dovleacul şi o să-l punem la fiert împreună cu ghimbirul ca să facem un piure. Punem zahărul, o să-l punem la fiert.”

Până fierb bucăţile de dovleac şi ghimbir, pregătim cremă şi biscutii pentru straturile deşertului.

Marius Muntean, chef: „Punem crema de brânză. Luăm pe tel şi verificăm dacă stă. O să venim şi cu piureul de dovleac, aromat cu ghimbir. Crema o să se mai lase foarte puţin."

Din biscutii zdrobiţi şi frământaţi cu unt, se face un aluat uşor.

Chef: „Dovleacul s-a fiert, acum îl scoatem într-o cratiţă mai rece. Important e să băgăm piureul de dovleac rece în cremă. L-am făcut piure, l-am amestecat, s-a răcit la temperatura camerei şi acum îl punem peste crema de brânză, dă şi o culoare interesantă."

Într-un bol transparent, se aşează un strat de biscuiţi, unul de cremă şi tot aşa. Iar la final.

Marius Muntean, chef: „Punem un ciorchine de coacăze roşii, iar acum folosim două felii de măr, tăiate subţiri pe care le caramelizăm. Pentru decor putem folosi nişte zahăr caramelizat, tăiem feliile de măr, le caramelizăm.”

Pentru amatorii de fripturi, dovleacul poate fi o garnitură foarte gustoasă. Curăţat şi făcut cubuleţe, date puţin cu ulei, dovleacul e gata să fie pus pe foc.

Marius Rafa, chef:După ce s-a caramelizat uşor dovleacul, o să venim cu puţin morcov, puţină ceapă, puţin ardei roşu capia. Maxim 5 minutele, e suficient."

În altă tigaie, punem carnea la prăjit. O lăsăm la rumenit un minut şi jumătate pe fiecare parte. Odată ce garnitură de dovleac şi carnea sunt gata, le aranjăm pe o farfurie, cu zeamă de lămâie şi câteva frunze verzi.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Articol recomandat de sport.ro
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Citește și...
Legumele pentru conserve, tot mai scumpe. Explicațiile comercianților
Legumele pentru conserve, tot mai scumpe. Explicațiile comercianților

Deşi soarele de vară e încă prezent în vieţile noastre, gospodarii adevăraţi se gândesc deja la iarna rece, când cămara trebuie să fie plină de bunătăţi şi conserve delicioase.

Românii au uitat legumele
Românii au uitat legumele "vechi". La modă sunt acum Mangoldul sau sfecla Chioggia

Este perioada în care bucătarii şi fermierii stau la aceeaşi masă şi stabilesc meniurile de succes. Astfel, gospodarii au început să cultive legume de care nu auziserăm până acum în defavoarea celor clasice.

O tânără din Craiova face profituri record cu o legumă cultivată experimental. FOTO
O tânără din Craiova face profituri record cu o legumă cultivată experimental. FOTO

O tânără din Craiova face profituri record cu o legumă cultivată experimental. FOTO

Prețuri mari pe piață înainte de Crăciun. Leguma care s-a scumpit cu 32% față de anul trecut
Prețuri mari pe piață înainte de Crăciun. Leguma care s-a scumpit cu 32% față de anul trecut

Inflația pe luna trecută a scăzut cu aproape un procent față de cea din octombrie, anunță Institutul Națonal de Statistică. Dacă le comparăm însă cu aceeași lună de anul trecut, prețurile au fost mai mari cu 3,4%, în medie, în noiembrie.

Leguma preferată de români s-a scumpit în magazine. Mesele de Crăciun vor fi mai sărace
Leguma preferată de români s-a scumpit în magazine. Mesele de Crăciun vor fi mai sărace

După șase luni consecutive, în care scumpirile din România au fost cele mai mari din toată Europa, ne pregătim de o toamnă şi mai grea.

Recomandări
România va intra deplin în Schengen. Anunțul făcut de Ursula von der Leyen | VIDEO
România va intra deplin în Schengen. Anunțul făcut de Ursula von der Leyen | VIDEO

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat, vineri, că România și Bulgaria vor intra deplin în Schengen.

Alegeri prezidențiale 2024. Ce spuneau sondajele de opinie despre candidați în urmă cu 6 luni și ce arată acum
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spuneau sondajele de opinie despre candidați în urmă cu 6 luni și ce arată acum

Sunt sau nu sondajele de opinie din România o modalitate de a influența voturile electoratului înainte de alegeri? Unii analiști politici sunt de părere că da.

LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare

A început votul în diaspora pentru alegerile prezidențiale. Românii din străinătate au la dispoziție trei zile pentru a-și alege președintele.