Leguma care s-a scumpit din cauza secetei. E folosită inclusiv pentru deserturi


Ultimul update: Duminica 15 Septembrie 2019 20:24
Data publicarii: Duminica 15 Septembrie 2019 18:43
Categorie: Stiri Sociale

Gustoşii dovleci vor fi mai scumpi la vedere anul acesta. Sunt mai puțini din cauza secetei, iar unii au crăpat și nu au mai crescut, spun dezamăgiți fermierii.

În bucătărie, dovlecii sunt extrem de versatili. Pot fi gătiți la cuptor sau în tigaie, ca desert ușor de toamnă sau garnitură. Cu puțină imaginație, spun bucătarii, rezultatul poate fi spectaculos. 

Un fermier din Buzău a cultivat două hectare cu dovleci. Dacă anul trecut a obţinut aproape 35 de tone la hectar, acum crede că va recolta puţin peste 20 de tone.

Ionel Horhocea, fermier: Anul acesta, este un pic mai slăbuţă faţă de anul trecut, pentru că nu a plouat. Nu a plouat de cel puţin două luni şi jumatate.''

Dovleacul este o adevărată comoară în mâinile bucătarilor. Iată cum se transformă într-un cheescake delicios cu biscuiţi, coacăze şi mere caramelizate.

Bucătar: „În prima fază, o să tăiem dovleacul şi o să-l punem la fiert împreună cu ghimbirul ca să facem un piure. Punem zahărul, o să-l punem la fiert.”

Până fierb bucăţile de dovleac şi ghimbir, pregătim cremă şi biscutii pentru straturile deşertului.

Marius Muntean, chef: „Punem crema de brânză. Luăm pe tel şi verificăm dacă stă. O să venim şi cu piureul de dovleac, aromat cu ghimbir. Crema o să se mai lase foarte puţin."

Din biscutii zdrobiţi şi frământaţi cu unt, se face un aluat uşor.

Chef: „Dovleacul s-a fiert, acum îl scoatem într-o cratiţă mai rece. Important e să băgăm piureul de dovleac rece în cremă. L-am făcut piure, l-am amestecat, s-a răcit la temperatura camerei şi acum îl punem peste crema de brânză, dă şi o culoare interesantă."

Într-un bol transparent, se aşează un strat de biscuiţi, unul de cremă şi tot aşa. Iar la final.

Marius Muntean, chef: „Punem un ciorchine de coacăze roşii, iar acum folosim două felii de măr, tăiate subţiri pe care le caramelizăm. Pentru decor putem folosi nişte zahăr caramelizat, tăiem feliile de măr, le caramelizăm.”

Pentru amatorii de fripturi, dovleacul poate fi o garnitură foarte gustoasă. Curăţat şi făcut cubuleţe, date puţin cu ulei, dovleacul e gata să fie pus pe foc.

Marius Rafa, chef:După ce s-a caramelizat uşor dovleacul, o să venim cu puţin morcov, puţină ceapă, puţin ardei roşu capia. Maxim 5 minutele, e suficient."

În altă tigaie, punem carnea la prăjit. O lăsăm la rumenit un minut şi jumătate pe fiecare parte. Odată ce garnitură de dovleac şi carnea sunt gata, le aranjăm pe o farfurie, cu zeamă de lămâie şi câteva frunze verzi.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Legumele pentru conserve, tot mai scumpe. Explicațiile comercianților
Legumele pentru conserve, tot mai scumpe. Explicațiile comercianților
Românii au uitat legumele
Românii au uitat legumele "vechi". La modă sunt acum Mangoldul sau sfecla Chioggia
O tânără din Craiova face profituri record cu o legumă cultivată experimental. FOTO
O tânără din Craiova face profituri record cu o legumă cultivată experimental. FOTO
VIDEO PROTVPLUS.RO
canabis
Canabisul ar putea să fie legalizat în România. Zeci de parlamentari susţin proiectul
O zi liberă în plus, începând de anul viitor. Doar anumiţi angajaţi se vor bucura de ea
Picturi care amintesc de Revoluție au acoperit zidurile din Timișoara
Metoda prin care o tânără reușește să scape de stresul de la birou. "Te simţi uşor"
Peste 4.000 de tineri români pleacă anual să învețe în străinătate. Câți se mai întorc
Răspunsul unui băiat întrebat despre cărțile pe care le-a citit: „N-am ce face cu ele”
sateni, localnici
Povestea de succes a unor primari. Cum i-a convins pe asistații social să muncească
Tinerii merg la târgurile de joburi doar să își păstreze șomajul. „Am venit pentru viză”
35% dintre români sunt în pragul sărăciei. Comuna unde asistenta socială este de fapt agent de turism
Legea "coşului minim", adoptată: fiecare român ar trebui să câştige cel puţin 2.500 de lei
Aplicația care îi ajută pe nevăzători să se deplaseze. Autoritățile nu sunt interesate
Armata a început să recruteze tineri încă din şcoală. "Există anumite riscuri"