Leguma care s-a scumpit din cauza secetei. E folosită inclusiv pentru deserturi

×
Codul embed a fost copiat

Gustoşii dovleci vor fi mai scumpi la vedere anul acesta. Sunt mai puțini din cauza secetei, iar unii au crăpat și nu au mai crescut, spun dezamăgiți fermierii.

În bucătărie, dovlecii sunt extrem de versatili. Pot fi gătiți la cuptor sau în tigaie, ca desert ușor de toamnă sau garnitură. Cu puțină imaginație, spun bucătarii, rezultatul poate fi spectaculos. 

Un fermier din Buzău a cultivat două hectare cu dovleci. Dacă anul trecut a obţinut aproape 35 de tone la hectar, acum crede că va recolta puţin peste 20 de tone.

Ionel Horhocea, fermier: Anul acesta, este un pic mai slăbuţă faţă de anul trecut, pentru că nu a plouat. Nu a plouat de cel puţin două luni şi jumatate.''

Dovleacul este o adevărată comoară în mâinile bucătarilor. Iată cum se transformă într-un cheescake delicios cu biscuiţi, coacăze şi mere caramelizate.

Citește și
sfecla
Românii au uitat legumele "vechi". La modă sunt acum Mangoldul sau sfecla Chioggia
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

Bucătar: „În prima fază, o să tăiem dovleacul şi o să-l punem la fiert împreună cu ghimbirul ca să facem un piure. Punem zahărul, o să-l punem la fiert.”

Până fierb bucăţile de dovleac şi ghimbir, pregătim cremă şi biscutii pentru straturile deşertului.

Marius Muntean, chef: „Punem crema de brânză. Luăm pe tel şi verificăm dacă stă. O să venim şi cu piureul de dovleac, aromat cu ghimbir. Crema o să se mai lase foarte puţin."

Din biscutii zdrobiţi şi frământaţi cu unt, se face un aluat uşor.

Chef: „Dovleacul s-a fiert, acum îl scoatem într-o cratiţă mai rece. Important e să băgăm piureul de dovleac rece în cremă. L-am făcut piure, l-am amestecat, s-a răcit la temperatura camerei şi acum îl punem peste crema de brânză, dă şi o culoare interesantă."

Într-un bol transparent, se aşează un strat de biscuiţi, unul de cremă şi tot aşa. Iar la final.

Marius Muntean, chef: „Punem un ciorchine de coacăze roşii, iar acum folosim două felii de măr, tăiate subţiri pe care le caramelizăm. Pentru decor putem folosi nişte zahăr caramelizat, tăiem feliile de măr, le caramelizăm.”

Pentru amatorii de fripturi, dovleacul poate fi o garnitură foarte gustoasă. Curăţat şi făcut cubuleţe, date puţin cu ulei, dovleacul e gata să fie pus pe foc.

Marius Rafa, chef:După ce s-a caramelizat uşor dovleacul, o să venim cu puţin morcov, puţină ceapă, puţin ardei roşu capia. Maxim 5 minutele, e suficient."

În altă tigaie, punem carnea la prăjit. O lăsăm la rumenit un minut şi jumătate pe fiecare parte. Odată ce garnitură de dovleac şi carnea sunt gata, le aranjăm pe o farfurie, cu zeamă de lămâie şi câteva frunze verzi.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Legumele pentru conserve, tot mai scumpe. Explicațiile comercianților
Legumele pentru conserve, tot mai scumpe. Explicațiile comercianților

Deşi soarele de vară e încă prezent în vieţile noastre, gospodarii adevăraţi se gândesc deja la iarna rece, când cămara trebuie să fie plină de bunătăţi şi conserve delicioase.

Românii au uitat legumele
Românii au uitat legumele "vechi". La modă sunt acum Mangoldul sau sfecla Chioggia

Este perioada în care bucătarii şi fermierii stau la aceeaşi masă şi stabilesc meniurile de succes. Astfel, gospodarii au început să cultive legume de care nu auziserăm până acum în defavoarea celor clasice.

O tânără din Craiova face profituri record cu o legumă cultivată experimental. FOTO
O tânără din Craiova face profituri record cu o legumă cultivată experimental. FOTO

O tânără din Craiova face profituri record cu o legumă cultivată experimental. FOTO

Prețuri mari pe piață înainte de Crăciun. Leguma care s-a scumpit cu 32% față de anul trecut
Prețuri mari pe piață înainte de Crăciun. Leguma care s-a scumpit cu 32% față de anul trecut

Inflația pe luna trecută a scăzut cu aproape un procent față de cea din octombrie, anunță Institutul Națonal de Statistică. Dacă le comparăm însă cu aceeași lună de anul trecut, prețurile au fost mai mari cu 3,4%, în medie, în noiembrie.

Leguma preferată de români s-a scumpit în magazine. Mesele de Crăciun vor fi mai sărace
Leguma preferată de români s-a scumpit în magazine. Mesele de Crăciun vor fi mai sărace

După șase luni consecutive, în care scumpirile din România au fost cele mai mari din toată Europa, ne pregătim de o toamnă şi mai grea.

Recomandări
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână

Unul din cele mai bune licee din București, Colegiul Național Gheorghe Lazăr, a simțit că trebuie să se reinventeze. În urmă cu patru ani directoarea a gândit un proiect pilot îndrăzneț, mai apropiat de cerințele actuale ale învățământului.  

TAROM și-a
TAROM și-a "pensionat" o parte din flotă. Soartă grea pentru unele avioane Airbus A318

Avioane Airbus care au aparținut flotei TAROM au ajuns la fier vechi. Două dintre acestea au fost dezasamblate de noul proprietar direct la Otopeni.

ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”

Scene de infarct joi dimineță pe autostrada A3, între București și Ploiești. 12 mașini s-au izbit că niște popice într-un carambol care a forțat autoritățile să activeze planul roșu de intervenție.