Legea care ii protejeaza pe chiriasii de lux din casele RAPPS. De ce nu pot fi obligati sa plece
Peste 60 de consilieri de ministri, directori de cabinet sau inspectori guvernamentali locuiesc in continuare la RAAPPS.
Asta desi premierul a promis inca din primavara ca va restrange semnificativ numarul chiriasilor de lux si ca vor beneficia de locuinte de serviciu numai ministrii.
Guvernantii au dat si o ordonanta de urgenta in acest sens, insa au avut grija sa introduca un articol special, prin care
i-au protejat pe cei care primisera deja casele de la RAAPPS.
In ianuarie, guvernul publica o lista cu 192 de persoane care aveau locuinte de serviciu de la RAAPPS.
Doua luni mai tarziu, premierul anunta ca va stopa aceasta practica.
"Gata cu RA-APPS si Guvernul - agentie imobiliara! Pastram facilitati doar pentru ministri. Secretarii de stat maxim 3 luni - vorbesc de cei din afara Bucurestiului - ca in trei luni si poata sa-si rezolve problema imobiliara... Toate celelalte le vindem...", declara in martie Victor Ponta.
Doar ca in aceeasi lege a mai fost introdus un articol prin care contractele de inchiriere aflate deja in derulare nu sunt supuse noilor restrictii.
Asa se face ca din 192 de persoane din ianuarie, in prezent inca mai stau in casele statului peste 130 de presedinti si vicepresedinti de agentii, sefi de cabinete, dar si multi dintre consilierii acestora.
Vorbim in multe cazuri de locuinte spatioase ale RAAPPS, care, desi sunt amplasate in cartiere selecte se inchiriaza cu bani putini.
Vasile Cepoi, consilierul premierului pe probleme de sanatate, este unul dintre cei cu un contract mai vechi.
Nici presedintele Agentiei Pentru Resurse Minerale, Gheorghe Dutu, n-ar mai fi avut dreptul sa stea in apartamentul sau de 180 de metri patrati, daca nu s-ar fi mutat acolo inainte de publicarea ordonantei.
35 dintre proprietatile ocupate atunci au peste 150 de metri patrati, deci s-ar scoate bani buni pe ele daca ar fi vandute, insa pentru ca legea prevede ca eventualul cumparator este obligat sa le ia cu chiriasi cu tot pana la expirarea contractelor, apartamentele si vilele nu mai sunt la fel de atractive.
In intervalul ianuarie -martie inainte de publicarea ordonantei care limiteaza functiile care pot primi locuinte de serviciu s-au mai in case de la RAAPPS 37 de persoane printre care 3 subsecretari de stat, 9 consilieri din ministrii sau secretari de stat,1 director general, 2 secretari generali adjuncti si 2 sefi de departament era deja mutati. Si ei pot sta aici pana la expirarea contractelor.
Guvernul sustine ca n-are voie sa rezilielze contractele de chirie deoarece ar incalca prevederile Codului Civil.