Legea care ii protejeaza pe chiriasii de lux din casele RAPPS. De ce nu pot fi obligati sa plece

×
Codul embed a fost copiat

Peste 60 de consilieri de ministri, directori de cabinet sau inspectori guvernamentali locuiesc in continuare la RAAPPS.

Asta desi premierul a promis inca din primavara ca va restrange semnificativ numarul chiriasilor de lux si ca vor beneficia de locuinte de serviciu numai ministrii.

Guvernantii au dat si o ordonanta de urgenta in acest sens, insa au avut grija sa introduca un articol special, prin care
i-au protejat pe cei care primisera deja casele de la RAAPPS.

In ianuarie, guvernul publica o lista cu 192 de persoane care aveau locuinte de serviciu de la RAAPPS.

Doua luni mai tarziu, premierul anunta ca va stopa aceasta practica.

Citește și
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

"Gata cu RA-APPS si Guvernul - agentie imobiliara! Pastram facilitati doar pentru ministri. Secretarii de stat maxim 3 luni - vorbesc de cei din afara Bucurestiului - ca in trei luni si poata sa-si rezolve problema imobiliara... Toate celelalte le vindem...", declara in martie Victor Ponta.

Doar ca in aceeasi lege a mai fost introdus un articol prin care contractele de inchiriere aflate deja in derulare nu sunt supuse noilor restrictii.

Asa se face ca din 192 de persoane din ianuarie, in prezent inca mai stau in casele statului peste 130 de presedinti si vicepresedinti de agentii, sefi de cabinete, dar si multi dintre consilierii acestora.

Vorbim in multe cazuri de locuinte spatioase ale RAAPPS, care, desi sunt amplasate in cartiere selecte se inchiriaza cu bani putini.

Vasile Cepoi, consilierul premierului pe probleme de sanatate, este unul dintre cei cu un contract mai vechi.

Nici presedintele Agentiei Pentru Resurse Minerale, Gheorghe Dutu, n-ar mai fi avut dreptul sa stea in apartamentul sau de 180 de metri patrati, daca nu s-ar fi mutat acolo inainte de publicarea ordonantei.

35 dintre proprietatile ocupate atunci au peste 150 de metri patrati, deci s-ar scoate bani buni pe ele daca ar fi vandute, insa pentru ca legea prevede ca eventualul cumparator este obligat sa le ia cu chiriasi cu tot pana la expirarea contractelor, apartamentele si vilele nu mai sunt la fel de atractive.

In intervalul ianuarie -martie inainte de publicarea ordonantei care limiteaza functiile care pot primi locuinte de serviciu s-au mai in case de la RAAPPS 37 de persoane printre care 3 subsecretari de stat, 9 consilieri din ministrii sau secretari de stat,1 director general, 2 secretari generali adjuncti si 2 sefi de departament era deja mutati. Si ei pot sta aici pana la expirarea contractelor.

Guvernul sustine ca n-are voie sa rezilielze contractele de chirie deoarece ar incalca prevederile Codului Civil.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
Citește și...
Chiriasii, noii favoriti in cursa pentru casele RA-APPS. Negocierea a ajuns la
Chiriasii, noii favoriti in cursa pentru casele RA-APPS. Negocierea a ajuns la "dar tu cat dai?"

Vanzarea caselor RAPPS pare ca se transforma intr-un esec. Institutia nu vinde proprietati din cele mai ravnite zone ale marilor orase, nici dupa ce a redus pretul cu zeci de procente.

Recomandări
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”

În timp ce cererea pentru muncitorii străini este tot mai mare, în România nu ajung suficienți. Agențiile de recrutare spun că unii străini ocolesc țara noastră și aleg Ungaria sau Croația.

Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii
Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii

Cei patru principali suspecţi arestaţi după atacul terorist de la sala de concerte Crocus City Hall de lângă Moscova s-ar fi aflat sub influenţa drogurilor în momentul în care au executat împuşcăturile în masă - susțin autoritățile ruse.

Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias
Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias

Un paramedic SMURD, acuzat că a agresat sexual o pacientă pe care trebuia să o transporte în siguranță, la spital, a fost condamnat la 5 ani și 5 luni de închisoare.