Laptele de la tarani poate contine germeni nocivi, rezistenti la fierbere
Oricat de dor v-ar fi de copilarie si de vacantele la bunici, evitati sa cumparati lapte de la prima batranica pe care o gasiti cu sacosele in intersectie.
Nu o sa stiti niciodata cat de curat este in grajdul femeii, daca s-a spalat pe maini inainte sa mulga vaca si mai ales de cate zile strange lapte ca sa il aduca la oras.
Mai multe teste facute de specialisti arata ca numarul de germeni din laptele vandut prin piete sau la colt de strada este mult peste cel recomandat.
Ca sa vedem cat de sigura este marfa din piata am cumparat trei litri de lapte de la trei gospodari diferiti.
Am dus laptele la analize iar rezultatele ar trebui sa ne dea de gandit.
Daca Uniunea Europeana impune o limita de 100.000 de germeni intr-un pe mililitru in probele luate de noi erau 2.500.000. Adica de 25 de ori peste ce recomanda specialistii.
Nici macar prin fierbere numarul de germeni nu se va reduce suficient, singura sansa fiind pasteurizarea.
Judetul Suceava are cel mai mare efectiv de vaci din tara si cei mai multi procesatori de lapte. Nu-i de mirare ca aici pietele sunt pline de producatori .
Culmea este ca cei de la Directia Sanitar Veterinara cred ca am avut noi ghinion sa nimerim tocmai lapte cu probleme.
Ca sa fie toata lumea linistita gospodarii ar trebui sa foloseasca mulgatori si sa tina laptele in tancuri de racire.
Doar la Saschiz in judetul Mures primaria ajutata de o fundatie a reusit faca rost de bani pentru o mulgatoare si in felul acesta satenii colecteaza lapte la standarde europene.