Ferma moderna. Vreti lapte gras? Atunci trebuie sa masati ugerul vitelor

25-02-2011 18:09


Vaca

Suna hilar pentru taranul roman, care si-a tinut toata viata vitele in jug ori si-a biciuit calul. Daca ignora la infinit toate aceste sfaturi, alimentele noastre nu vor ajunge la export. UE ne obliga sa punem pret pe felul in care tratam animalele.

Desi mulsul mecanizat este de baza, specialistii spun ca fermierii nu au voie sa ignore faptul ca si vacutele, de exemplu, simt nevoia de tandrete. Asa ca pe post de omul care rasfata toata cireada a fost angajata doamna Emilia.

"Masajul ii stimuleaza glada mamara a vacii, care dupa spalarea cu apa calda, da drumul la lapte", spune Dumitru Suciu, tehnician veterinar.

O ocupatie mai putin obisnuita au si alte doua femei. Ele sunt ingrijitoare de pui de curca. Primesc 1.000 de lei lunar numai sa se plimbe cu zburatoarele.

"In primele zile trebuie sa fie o persoana ca sa-i poarte in toata hala ca sa nu se aglomereze, ca apoi se sufoca", a declarat Vlad Duma, medic veterinar.

Uniunea Europeana vine cu norme clare depre felul in care trebuie sa ne crestem animalele. Sunt legate de spatiu, luminozitate, hrana, dar si de volumul de aer pe care il repira. Deocamdata suntem in perioada de aprofundare, insa din 2012 suntem obligati sa si aplicam aceste reguli.

"Sa pornim de la ideea ca animalul este un organism simtitor, are si el sentimentele si trairile lui, si atata timp cat il exploatam pentru o anumita productie, sa ii asiguram conditiile optime pentru viata", este de parere Ludovic Csiszer, Facultatea de Zootehnie din Timisoara. Fermierii care demonstreaza ca au inteles asta primesc inclusiv subventii.

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO