La 30 de ani de la disparitie, berea nepasteurizata revine in Romania. "Consumatorii cauta produsele mai naturale"
Dupa aproape 30 de ani de la disparitie, berea nepasteurizata revine in Romania. Anul acesta au aparut deja in magazine 3 sortimente.
Berarii sustin ca cererea tot mai mare de produse cat mai putin procesate i-a inspirat, dar si gandul ca nostalgicii ar putea aprecia gustul de coaja de paine sarata, pe care berea nefiarta il avea in tineretea lor.
Inainte de 89, pentru tot poporul erau Bragadiru, Bucur, Gambrinus, Bucegi, Rahova sau berile locale ca Dunarea, Hategana, Bucuresti.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Pe internet, pasionatii de amintiri din epoca de aur colectioneaza si etichetele berilor de export, precum Silva, Azuga sau Ateneu. Toate erau nepasteurizate, expirau dupa o saptamana, iar oamenii cautau mai ales sticlele verzi pentru ca se vedea daca are sau nu urme de ulei.
In anii '90, a fost inlocuita treptat berea fiarta, adica pasteurizata. Acum, reintoarcerea la trecut are o explicatie.
Shachar Shaine, presedintele URBB: "Tendinta consumatorului care cauta produsele mai naturale, mai putin procesate si nu numai in bere."
Fabricarea berii nepasteurizate presupune ca oamenii nu vin deloc in contact cu berea, totul e automatizat. Sticlele si capacele sunt din nou spalate la iesire. In loc sa fie tratata termic la finalul productiei, berea nepasteurizata este doar filtrata de orice impuritate.
Diferenta dintre o bere pasteurizata si una nepasteurizata este facuta de filtre care sunt in tancuri si care capteaza in ele tot ce inseamna microparticule de drojdie sau de alte micro-organisme. Si-astfel berea nepasteurizata rezista nu o saptamana cum era pe vremuri, ci 12.
In plus, medicii sustin ca ceea ce se numeste popular "burta de bere" nu e decat folclor, atunci cand consumul este unul moderat, de pana la 600 de mililitri pe zi.
Cele trei beri nepasteurizate aparute pe piata anul acesta costa intre 3 si 6 lei. Consumul de bere in Romania este de 80 de litri pe cap de locuitor, valoare care ne plaseaza pe locul 7 in Europa.