Urmarile exploziei de la Cernobil, in prezent:carnea de vanat e radioactiva
In Germania, de exemplu, carnea de mistret prezinta nivele de radiatii si de 5 ori mai mari decat limita admisa. Iar daca in acolo se fac sistematic asemenea masuratori, nu suntem siguri ca si alte tari - de exemplu a noastra - le practica.
Reactorul numarul patru al centralei nucleare de la Cernobil, din Ucraina, a explodat la 26 aprilie 1986, generand un nor radioactiv care a afectat mare parte din Europa.
25 de ani mai tarziu, urmarile inca se vad si unde te-ai astepta mai putin. Mistretii sunt mai sensibili decat alte animale la efectele pe termen lung ale catastrofei de la Cernobil. Fenomenul se explica prin faptul ca mistretii se hranesc in principal cu ciuperci - iar acestea sunt adevarate concentratoare de particule radioactive.
Exista anumite reguli si vanatorii sunt despagubiti pentru carnea contaminata ca sa nu sufere pierderi economice.
In 2009, in Germania, compensatiile s-au ridicat la 425.000 de euro, fata de 25.000 de euro in urma cu zece ani.
Daca accidentele nucleare nu le priesc, o alta catastrofa ecologica - si anume schimbarea climatica - favorizeaza mistretii salbatici. Numarul lor a crescut de patru ori in ultimii ani, odata cu raspandirea fagilor si stejarilor pe fondul cresterii temperaturilor.