Jurnalistii francezi: Delta Dunarii, in pericol din cauza cailor salbatici
Delta Dunarii este in pericol si de vina sunt caii salbatici care cutreiera nestingheriti prin paduri si lastaris. Aceasta este ideea unui reportaj difuzat de televiziunea France 24.
Autoritatile romane sustin, insa, ca armasarii liberi nu sunt o amenintare pentru ecosistem si ca exista planuri pentru integrarea celor aproape 4.000 de cai in peisaj.
In Delta Dunarii sunt ultimii cai salbatici din Europa. Alearga liberi de vreo 30 de ani incoace. Scapati din gospodariile oamenilor sau pur si simplu eliberati de acestia, pentru ca nu mai aveau cu ce sa-i hraneasca, armasarii au ajuns un motiv de ingrijorare. Aceasta, in special pentru padurea Letea, de exemplu, foarte sensibila si vulnerabila in fata pasunatului necontrolat.
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
Problema nu e atat prezenta cailor in Delta, cat numarul lor tot mai mare. Chiar si asa, exista oameni, hotarati sa-i salveze de cel mai sinistru scenariu: eutanasierea in masa.
De pilda, medicul veterinar Stefan Raileanu. Indragostit de frumoasele animale, le studiaza comportamentul de cativa ani si a reusit chiar sa se apropie de ele. Asa a ajuns sa invete cateva trucuri folositoare, daca vrei sa fii acceptat de cai in apropierea lor.
"Incercam sa imit niste sunete specifice ritualului de imperechere, iar masculul se pregatise sa ma infrunte. De aceea am decis sa ma asez in fata lui, ca sa-i transmit un mesaj. I-am aratat ca-i sunt de fapt inferior", povesteste Stefan Raileanu.
Si localnicii, si oficialii rezervatiei Delta Dunarii sunt constienti ca asa nu se mai poate pentru ca padurea este distrusa din ce in ce mai mult.
La Tulcea, unde se afla celula care monitozeaza situatia, se discuta mai multe planuri. Pe primul loc este protejarea padurii Letea, apoi relocarea cailor liberi in alte zone. Printre variantele luate in calcul intra insa si eutanasierea.
Medicul veterinar Stefan Raileanu crede insa ca lucrurile trebuie privite altfel. "Pentru mine, va spun sincer, calul este religia mea, adica te nasti cu ea si mori cu ea", spune el.
Deocamdata, autoritatile vor sa obtina fonduri europene pentru amenajarea unui club hipic si a unei rezervatii naturale.