Romania, te iubesc! Fata nestiuta a Deltei Dunarii

Ultima actualizare: 15-12-2017 16:23

Romania este singura tara europeana care are o delta fluviala intacta, iar Delta Dunarii este singura delta din lume declarata rezervatie a biosferei, sub egida UNESCO.

Desi taramul dintre cele trei brate reprezinta una dintre cele mai mari zone umede ale lumii, un adevarat paradis intins la picioarele romanilor, locuitorii ei nu stiu sa profite si par a se incapatana sa traiasca precum primitivii.

Duminica, chiar in ziua de Paste, telespectatorii Pro TV vor putea urmari o ancheta uimitoare si impresionanta despre viata oamenilor Deltei, difuzata in cadrul emisiunii "Romania, te iubesc!".

Din nefericire, peisajele idilice reprezinta singura parte pozitiva de care au parte locuitorii. Viata lor este departe de a fi paradisul ce-i inconjoara, de vreme ce mai mult de jumatate dintre cele 14.900 de suflete ale Deltei se zbat sa supravietuiasca, band de cele mai multe ori apa din Dunare sau, si mai grav, vanand cate o lebada.

La acest capat de lume, batranii privesc neputinciosi si resemnati apele ce-i inconjoara, obisnuiti cu lipsa drumurilor si a canalizarii, in timp ce copiii sunt tintuiti tot aici din cauza ca nu au acces la educatie. Scolile, electricitatea, farmaciile, medicii si chiar banalele brutarii sunt, in Delta, rara avis

In ciuda faptului ca inca din 2004, nu mai putin de 200 de milioane de euro ar fi trebuit sa ia drumul Deltei, destinati imbunatatirii vietii oamenilor, investitiilor in infrastructura, utilitati publice si dezvoltarii turismului, speranta oamenilor intr-un viitor mai bun pare dusa pe apa sambetei. Planurile marete nu au depasit niciodata stadiul de hartie, iar locuitorii au ramas in aceeaşi mocirla existentiala, din care nici nu dau semne ca si-ar dori sa iasa.

Pensia sau alocatia copiilor reprezinta pentru cei mai multi singura sursa constanta de venit. Cei mai afectati de aceasta situatie sunt copiii, care cu greu au acces chiar si la clasele primare, iar uneori cornul si laptele oferite de institutie reprezinta unica masa sigura din zi.

Adevarul dureros este ca atata timp cat statul roman nu se va gandi la viitorul copiilor din satele izolate, iar localnicii nu se vor mobiliza pentru a iesi din impas, uimitorul loc va ramane doar un brand turistic neexploatat, un trist muzeu al inapoierii.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO