IZVORUL TĂMĂDUIRII. Tradiţii şi superstiţii: ce nu este bine să facă astăzi credincioşii
În fiecare an, în prima vineri după Paşte, credincioşii sărbătoresc Izvorul Tămăduirii.
Se spune că doar în această zi, din izvorul binecuvântat de acolo curge apa sfinţită, care face minuni.
Legenda Izvorului Tămăduirii de la Biserică Greacă din Brăila spune că, demult, pe înserat, un cioban, care îşi ducea oile de la păscut spre casă, era supărat şi îngândurat că mama lui orbise şi se ruga la Dumnezeu să-i dea acesteia sănătate.
Deodată, în faţă, i-a apărut Maica Domnului şi i-a spus să construiască o mică troiţa lângă stejarul cel mai bătrân din zonă şi să o împodobească cu multe icoane şi, în fiecare seară când va trece pe acolo, să aprindă candela şi să se roage pentru că mama lui să poată vedea. A doua zi, ciobanul s-a apucat de treabă şi, în trei zile, a terminat de construit mică troiţa. A observat, însă, că pe lângă construcţia făcută de el, un firicel de apă a apărut şi s-a apucat să sape un sunt pentru că apa să se poată scurge. Pentru că era foarte cald şi îi era sete, omul a băut din apă ce curgea şi, văzând că este rece şi bună la gust, a pus într-o sticlă să-i ducă şi mamei sale acasă să-i dea să bea şi să se spele pe faţă. La numai o săptămână după ce a băut din această apă, mama ciobanului s-a vindecat şi a început să zărească lumina zilei, spune legenda.
Tradiţii şi obiceiuri de Izvorul Tămăduirii
Creştinii ortodocşi vin în această zi la biserică pentru a lua parte la slujba de sfinţire a apei. Apoi, preotul îi stropeşte pe credincioşi cu apă sfinţită. Supersitiile populare spun că în această zi nu trebuie să lucrezi sau să faci treburi casnice, nu se spală şi nu se calcă rufe.
Sursa: Pro TV
Etichete: tradiții, superstiții, credinciosi, izvorul tamaduirii,
Dată publicare:
13-04-2018 08:37