Italienii ne considera o tara cu o moralitate indoielnica. Cati bani ies din eutanasierea cainilor
Romania este atacata din nou dur de presa italiana. De data acesata in problematica cainilor vagabonzi.
Publicatia ilfattoquotidiano.it il citeaza pe Ghandi, care a spus ca maretia unei natiuni si progresul ei moral poate fi judecat dupa felul in care isi trateaza animalele. Din acest punct de vedere, Romania “este o tara minuscula din punct de vedere moral”, scriu jurnalistii din peninsula.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
Problema cainilor vagabonzi a existat in Romania inca de pe vremea lui Nicolae Ceausescu, care daramat cartiere intregi de case si a construit blocuri, isi incep aricolul jurnalistii de la ilfattoquotidiano.it. In acel moment, multi dintre cainii care stateau la curte au ajuns pe strazi.
Acum, Guvernul vrea sa treaca prin Parlament o lege care sa le permita autoritatilor sa eutanasieze 2 milioane de comunitari. Potrivit organizatiilor care lupta pentru drepturile animalelor, este un mod de a aduce profit companiilor “prietene”, scriu jurnalistii italieni.
In plus, noteaza acestia, Romania este cunoscuta in ultimii 10 ani drept o natiune care trateaza in mod crud animalele fara adapost si protectorii acestora. In cadrul unui protest din Berlin, in aprilie, Romania a fost numita “Tara mortii pentru animale”.
Articolul da exemplu incidentul de la Botosani, unde intr-o singura noapte au fost eutanasiati 230 de cani dintr-un adapost. Cand jurnalistii au ajuns la fata locului au fost atacati cu pietre si caramizi de catre angajatii padocului.
IMAGINI SOCANTE. Sute de caini ucisi la Botosani si pusi in saci de plastic
Viceprimarul Botosanului, Florin Gheorghita, a declarat ca “toti cainii sufereau de jigodie, o boala incurabila”, dar a promis si declansarea unei anchete spunand ca angajatii adapostului provin din “cea mai joasa clasa a societatii”, scrie ilfattoquotidiano.it.
Romania a luptat “in cel mai necivilizat mod cu putinta” impotriva cainilor vagabonzi, au concluzionat jurnalistii din peninsula, si nu a putut rezolva problema prin sterilizare, singura metoda pe care Organizatoa Mondiala a Sanatatii o considera valida din punct de vedere stiintific.
Unii spun "crima", altii "eutanasiere". Controversa la Botosani
In 2001, mai scriu cei de la ilfattoquotidiano.it, primarul Bucurestului Traian Basescu a dat ordin sa fie prinsi si eutanasiati toti cainii comunitari. Decizia a devenit rapid lege, in noiembrie 2002, si a fost aplicata pe tot teritoriul Romaniei.
Acum, puncteaza articolul din presa italiana, eutanasierea animalelor a devenit o afacere de milioane de euro. Costul mediu al uciderii unui caine, incluzand aici transportul si incinerarea, este de 15 euro pe kilogram. Cu alte cuvinte, daca noua lege va intra in vigoare, uciderea a 2 milioane de caini comunitari ar fi o afacere de pana la 300 de milioane de euro.
Cati bani sunt cheltuiti cu eutanasierea cainilor vagabonzi
Potrivit unui calcul facut de organizatia Helping Animals din Romania, profiturile din eutanasierea cainilor vagabonzi sunt in continua crestere.
In Bucuresti, in perioada 2001 - 2007, s-au cheltui 9 milioane de euro pentru uciderea a 114.000 de caini. Adica, 62 de euro de animal.
In Arad, in 2008 - 2010, s-au cheltuit 308.048 de euro pentru eutanasierea a 2.986 de caini, cu un cost de 103 de euro per animal.
In Slatina, in perioada 2008 - 2010, 1.111 caini au fost omorati, cu o cheltuiala de 205.500 de euro (aproape 185 de euro pentru un patruped).
In Brasov, intre 2003 si 2008, au fost ucisi 20.000 de caini pentru 1,45 de milioane de euro, adica 72 de euro pentru un animal.
In Constanta, in 2008 - 2010, au fost ucisi tot 20.000 de caini in schimbul a 1,5 milioane de euro - 75 de euro pentru un patruped.
In schimb, sterilizarea unui animal costa intre 20 si 25 de euro si ar rezolva, in timp, problema cailor vagabonzi. Insa aceasta masura ar insemna falimentul celor care au facut afaceri din eutanasierea comunitarilor.
Sursa: ilfattoquotidiano.it
Etichete: eutanasiere, caini vagabonzi, comunitari,
Dată publicare:
24-06-2011 17:22