Parlamentarii voteaza marti daca eutanasierea cainilor va fi lasata in seama primariilor

Dată publicare: 06-06-2011 19:03
Dată actualizare: 06-09-2012 11:52


Deputatii vor hotari maine cum rezolvam problema cainilor fara stapan. Legea care le permite autoritatilor locale sa eutanasieze animalele ce nu sunt adoptate va fi supusa votului.

In ultimii ani, numarul persoanelor atacate de maidanezi a crescut alarmant. In plus, costurile medicale pentru tratarea victimelor se ridica la milioane de lei bani pe care, spun initiatorii legii, i-am fi putut folosi pentru tratarea a 100 de copii infestati cu HIV.

Statisticile arata ca numai anul trecut in Bucuresti peste 13.200 de persoane au fost muscate de cainii fara stapan, o cifra in crestere fata de anul 2009.

Tratamentul persoanelor muscate de maidanezi se simte in conturile tuturor. Costurile serviciilor medicale s-au ridicat in ultimii cinci ani la aproximativ 6 milioane de lei. 

Conform actului normativ primariile vor putea sa eutanasieze cainii dupa 30 de zile de la aducerea in adapost, daca nu sunt adoptati.

Costurile sunt insa uriase. Numai la nivelul capitalei adapostirea a 100.000 de caini ar costa 85 de milioane de euro anual.

Opozitia vede cu alti ochi. Mircea Dusa, liderul grupului PSD de la Camera Deputatilor spune ca "trebuia gasita o solutie de mijloc si eutanasierea sa se adreseze doar animalelor care chiar sunt bolnave sau care nu mai au ce cauta in spatiul public."


VIDEO PROTVPLUS.RO