Invazie de tantari in Bucuresti. Cum scapati de intepaturile care aduc virusul West Nile
Ajutati de ploile din ultima vreme, tantarii s-au inmultit si ne strica somnul. Roiuri intregi au cucerit si Bucurestiul plin de balti si gunoaie, iar acum bazaie prin toate casele pe unde au putut intra in voie.
Responsabilii au avertizat populatia sa-si ia masuri de precautie, pentru ca tantarii pot transmite, prin intepatura, periculosul virus West Nile, care provoaca meningo-encefalita. Anul trecut, doua persoane au murit din aceasta cauza.
Ploile au spalat o parte din substantele pulverizate prin parcuri si spatii verzi, asa ca tantarii au putut sa dea atacul nestingheriti. Sunt insecte periculoase, care pot transmite boli grave.
In Romania intalnim trei tipuri: tantarul comun, zis si Culex, care este cel mai raspandit si poate transmite virusul West Nile. Intr-un numar mai mic sunt tantarii Aedes, insecte de padure foarte agresive. Din fericire tantarul Anofel, purtator de malarie, este foarte rar la noi.
Potrivit specialistilor, un tantar comun poate depune pana la 200 de oua, dintre care eclozeaza 80%. De altfel, un singur metru patrat de apa poate contine aproape 200.000 de larve.
Pentru a scapa de insectele sacaitoare, specialistii recomanda montarea plaselor la ferestre si folosirea produselor de protectie.
Tantarii sunt foarte activi seara, intre orele 18 si 24, dar si intre 5 si 8 dimineata.