Care sunt simptomele si cum puteti trata virusul West Nile
Virusul West Nile, raspandit prin intermediul tantarilor, desi afecteaza in general animalele, poate fi transmis si oamenilor la nivelul meningelui.
Virusul West Nile se transmite prin intepatura, de la tantar la om, dar nu si de la om la om
Boala afecteaza sistemul nervos, semanand cu meningita sau encefalita. Virusul West Nile ataca membrana care protejeaza creierul, insa daca pacientul este tratat nu ramane cu sechele.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Care sunt simptomele infectiei cu West Nile
In primul rand, cel intepat de tantar si infectat are febra. Apoi apar durerile intense de cap, asemanatoare cu cele date de o migrena. Varsaturile sunt si ele prezente, iar pacientul incepe sa transpire excesiv si sa zaca, adica sa aiba o stare de somnolenta. La fel ca la gripa obisnuita, pacienti acuza si dureri abdominale sau musculare si articulare.
Nu exista vaccin pentru virusul West Nile
Tratamentul nu este unul standard pentru aceasta boala infectioasa. De regula, medicul decide pentru fiecare pacient in parte ce fel de tratament este necesar. Medicamentele sunt cam aceleasi care se dau in cazul unei encefalite virale sau a unei meningite virale. Majoritatea celor infestati cu West Nile duc boala pe picioare. Poate avea efecte grave in cazul persoanelor predispuse la imbolnaviri si care sufera deja de diferite afectiuni. Copiii trec, de regula, peste infectarea cu virusul West Nile asimptomatic.
De unde vin tantarii cu acest virus
Insectele infestate pot ajunge la noi in tara din Bulgaria sau chiar din Grecia. In ambele tari 15 persoane au murit, iar alte 300 au fost inregistrate in statisticile autoritatilor ca fiind infectate cu West Nile. De asemenea, in Rusia au existat cinci cazuri fatale ale acestei boli si in acest moment se vorbeste despre 120 de oameni care s-au imbolnavit.
Toamna elimina riscul de epidemie
Meteorologii au anuntat o racire constanta a vremii in urmatoarea perioada, asa ca specialistii de la Ministerul Sanatatii spun ca nu vom avea de a face cu o epidemie. Tantarii nu se inmultesc in momentul in care temperaturile scad.
Tantarii simt omul de la 50 de metri distanta
Ca masuri de precautie impotriva tantarilor, ministrul sanatatii ne invata sa purtam haine cu maneca lunga, sa ne punem plasa de tantari la geamuri si sa desecam baltile de langa casa – acolo unde este cazul. De asemenea, oamenii ar face bine sa indeparteze recipientele cu apa statuta.
Autoritatle locale din mai multe judete ale tarii au anuntat deja actiuni ample de dezinsectie, in toate zonele verzi din marile orase precum si din preajma luciurilor de apa din apropierea localitatilor.
Evitarea plimbarilor de noapte, cand tantarii sunt foarte activi, folositare sprayurilor de corp, repelente si mersul la medic atunci cand observam ca dupa o intepatura avem simptomele descrise mai sus.
In 1996, Romania a avut o epidemie de West Nile
I s-a spus atunci "epidemie de meningita West Nile" si au fost inregistrate peste 300 de cazuri de infectare cu acest virus, desi se vorbea neoficial de 2.000 de imbolnaviri.