Pentru ei, omul e cea mai urat mirositoare specie
Ai tot dreptul sa crezi ca emani un miros mai placut decat cel al cainelui tau, dar nu aceeasi e "parerea" unei specii de tantari.
Source:LiveScience
Tantarii care transmit malaria (Anopheles gambiae) si cei care transmit febra galbena (Aedes aegypti), sunt interesati in mod particular de oameni. Cercetari recente, publicate in revista Trends in Parasitology, arata ca acest lucru are o explicatie: omul emite emana o serie de mirosuri unice. Mai precis, compozitia unica a transpiratiei umane este irezistibila pentru speciile mai sus pomenite.
Cercetatorii de la Universitatea Wageningen din Olanda, care au studiat interactiunea dintre tantari si alte specii, au dezvoltat conceptul de antropofilie, adica "iubire fata de om".
De ce mirosim?
Oamenii au trei tipuri de glande ale pielii. Glandele sebacee, ce se gasesc pe tot corpul, dar mai ales pe fata si pe cap, produc sebuum pentru a proteja pielea si parul. Glandele ecrine, gasite si ele pe tot corpul, produc transpiratie pentru reglarea temperaturii, dar aceasta transpiratie este in cea mai mare parte formata din apa, sare si alti compusi. In cele din urma, exista cele mai mirositoare glande: cele apocrine, care sunt localizate la subsuoara si in zona genitala.
Glandele ecrine sunt cele mai numeroase dintre cele sudoripare care se gasesc pe corpul uman, fapt care ne diferentiaza de celelalte mamifere. Cainii, de exemplu, gafaie pentru reglarea temperaturii corpului. Cimpanzeii si gorilele au 60% glande ecrine si 40% glande apocrine, potrivit cercetatorilor.
In cazul omului, abundenta de glande ecrine si relativa lipsa a glandelor apocrine il face sa fie ciudat, in ochii altor specii.
"Daca te afli intr-un grajd cu mai multe vaci, tantarii te vor intepa pe tine, si nu animalele", spune Laurence Zwiebel, cercetator de la Universitatea Vanderbilt.
Munca cercetatorilor poate ajuta la crearea unor capcane impotriva tantarilor si poate opri evolutia unor boli infectioase.
Cercetatorii au remarcat ca exista o legatura intre felul in care mirosim si bacteriile care traiesc pe pielea noastra. Bacteriile sunt responsabile pentru descompunerea moleculelor in sudoare, din acest motiv fiecare persoana are o amprenta bacteriana, o populatie unica de bacterii care traiesc pe trupurile noastre.
Sursa: listverse.com
Etichete: bacterii, miros, tantari, curiozitati,
Dată publicare:
26-02-2011 18:54