Invazia șoarecilor a distrus 20% din recolte în Vestul țării. Imagini unice, surprinse noaptea cu o cameră cu termoviziune
După secetă, și șoarecii de câmp distrug culturile. În Vest, fermierii spun că se confruntă cu o invazie. Sunt afectate producția de cereale, de cartofi și pepeni. Iar asta după ce iernile blânde ar fi ajutat la o înmulțire excesivă a șoarecilor.
Zecile de puncte luminoase din imagini sunt de fapt ochii șoarecilor de câmp, filmați cu o cameră cu termoviziune. Invadaseră o cultură de cereale din Vestul țării. Acum au trecut la cartofi.
Marian Ianculescu, producător: „Uitați găurile, galeriile, ia uitați cum îi roade. Ăștia nu mai putem să îi folosim. La nici juma de metru, alții”.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Fermierul speră să scoată o producție de 40 de tone pe hectar, dar nu a adunat nici jumătate.
Marian Ianculescu, producător: ”Rod atât tuberculii de cartofi, cât și sistemul de irigații pe care nu mai putem să îl folosim”.
În pepeni sunt găuri și de 10 centimetri în diametru.
Nicu Crețu: ”Efectiv îl pătrunde, pepenele acesta, chiar dacă el arată bine, frumos, nu mai avem ce face decât să îl aruncăm”.
Numai recoltele de grâu și porumb din vest au fost distruse cu 20% de șoareci
Rozătoarele făceau pagube și până acum, dar nu atât de mari. Producătorii spun că schimbările climatice au dus la o înmulțire mai rapidă a lor.
Nicu Crețu, producător: „Astfel apar invaziile, ajutate și de căldurile foarte devreme, seceta din vara aceasta, au căutat apă”.
O femelă poate făta până la 40 pui pe an. Specialiștii susțin că fermierii trebuie să înceapă să ia măsuri speciale pentru a-i combate.
Dr. ing. Otilia Cotuna, șef lucrări Facultatea de Agricultură Timișoara: ”Aceste aplicări de momeli trebuie făcute sincron pe suprafețe mai mari, nu azi dau într-o galerie, mâine nu. Și chiar pe suprafețele limitrofe, pe șanțuri, pe liziere, în apropierea culturii, deci și acolo trebuie să intervină”.
Numai în cazul culturilor de grâu și porumb fermierii din vest spun că au pierdut aproximativ 15-20% din producție din cauza șoarecilor.
Sursa: Pro TV
Etichete: romania, invazie, distrugere, vest, soareci, recolte,
Dată publicare:
30-07-2024 19:35