Grâul va fi gata de secerat. Produsele de panificație ar trebui să fie mai ieftine, dar reducerile nu au ajuns și la raft
În mai puțin de o lună, grâul va fi gata de secerat, iar fermierii se așteaptă la recolte bogate.
Producția va depăși cele 9 milioane de tone de anul trecut, spun agricultorii, mai ales pentru că tot mai multe hectare sunt cultivate cu soiuri adaptate la secetă. Recoltele bogate înseamnă și prețuri mai mici, însă reducerile ajung mai greu în magazine.
Lanurile de grâu așteaptă secerișul. Spicele arată bine, cu bob rotund și bogat, iar așteptările fermierilor sunt mari.
Ion Cioroianu, vicepreședintele Asociației Fermierilor Români: „Comparativ cu anul trecut, producția e mai bună, nu se compară. Grâul arată foarte bine în Transilvania și în sud, în anumite zone, nu în toate. Arată mai puțin bine în zona Vrancei și a Buzăului.”
Agricultorii se așteaptă să adune peste 9 milioane de tone, cât au recoltat anul trecut. Mulți au început să cultive soiuri adaptate la secetă, create de cercetători din toată lumea.
Gabriela Șerban, cercetător științific al Institutului Fundulea: „Avem colaborare cu CIMIT, o organizație non-guvernamentală din Mexic care testează în peste 52 de țări din lume material pentru adaptarea la secetă și arșiță. Și noi facem schimb de material pentru acest program, de unde putem obține material care este adaptat și condițiilor din țara noastră.”
Cu toate că în Europe predicțiile nu sunt optimiste, compensează recoltele bune din restul lumii. Prin urmare, prețurile pentru grâu, deja în scădere de mai multe luni, ar trebui să se mențină mici. Iar, în final, asta ar trebui să ducă și la produse de panificație mai ieftine. Însă reducerile nu au ajuns și la raft. De exemplu, 60% la sută din prețul unei franzele este reprezentat din costurile cu materia primă, adică de prețul grâului. Cu cât producția este mai mare și lanurile arată mai bine, cu atât și prețul este mai mic. Fix ce se întâmplă acum în piață. Bucata mai mică, adică restul de 40% la sută, este reprezentată de costurile cu energia, gazele.
Bogdan Belciu, economist: „De multe ori, contractele de achiziție sunt pe o perioadă, nu știu, de un an de zile, la un preț fix. indiferent că prețul astăzi, pe bursă, a scăzut poate și la jumătate, ăsta e contractul, plătim până la terminarea contractului.”
Potrivit economiștilor, cu toate că materia primă e mai ieftină, producătorii vor menține prețurile ridicate atât timp cât oamenii vor cumpăra produsele chiar și așa.