„Vând cireșe cu 2 lei/kg”. De ce unii dintre fermieri au redus prețul, deși au recolte mai mari față de anul trecut
Cireșe cu doi lei kilogramul dacă le luați direct din pom! Pare o super ofertă, care ascunde de fapt problema fermierilor, care au una dintre cele mai bogate recolte din ultimii 5 ani.
Dar nu au ajutor să culeagă fructele și nu sunt dispuși să-i plătească pe zilieri cu până la 180 de lei pe zi. Puțini dintre cei care vin cu cireșele la piață vând cu 8-10 lei kilogramul. Restul țin prețul sus, până la 18 lei.
Ionuț Paul Țipoș, proprietarul livezii: „Vând cireșe cu 2 lei kilogramul! Da, ați auzit bine, doar doi lei pe kilogram. Doar că trebuie să veniți să vi le culegeți singuri.”
Cu crengile aplecate de fructe, 60 de cireși dintr-o comună ieșeană așteaptă clienți să le descarce povara. E un apel disperat, spune fermierul, luat prin surprindere de propria livadă, care a rodit mult peste așteptări.
În aceeași situație sunt majoritatea producătorilor din țară, care anunță recolte cu 30% mai mari față de anul trecut. Ceea ce va urca țara noastră în topul ”cireșarilor” lumii. Media ultimilor ani a fost de 40 de mii de tone, iar estimarea curentă e de 60 de mii de tone.
Între timp, în târgurile orașelor mari se înalță munți de cireșe, care urcă până la 18 lei kilogramul. Ici-colo, câte o movilă cu 10 lei.
Femeie: „Astea-mi plac mie, românești... m-am săturat de astea, n-au niciun gust.”
Reporter: „Din copilărie erați amatoare de cireșe?”
Femeie: „Da, ne urcam în copac și ne culegeam singuri.”
Aceasta e piedica în calea cireșelor multe și ieftine în piețe! Proprietarii marilor livezi de cireș spun că zilierii le cer între 150 și 180 de lei, în funcție de zonă. E nevoie de efort ca să le culeagă pe cele micuțe, negre, albe și galbene. Însă asta înseamnă că, la un preț de 15 lei kilogramul, primele 10-12 kilograme abia acoperă costul culegătorului.
Iată de ce prețul cireșelor pitice nu scade sub 20 de lei... e nevoie de 25 de minute ca lucrătorii să culeagă un kilogram. Iar cumpărate online sar de 30 de lei. Din păcate, e doar o chestiune de timp până când vor da în pârg soiurile de vară. Odată cucerite de dăunători, devin mai puțin atractive.
Între timp, fermierii numără zilele până când vor aduna caisele. Au fost nevoiți să le rărească pe ramuri, atât de multe erau.
Ionela Morar, proprietar: „Prețul primelor caise va fi probabil, tot ca de trufanda.”