Interviu cu profesorul Constantin Bălăceanu Stolnici, la aproape 100 de ani. „Este important să faci de toate, dar moderat”
Profesorul Constantin Bălăceanu Stolnici, care va împlini luna viitoare vârsta de 100 de ani, a povestit, pentru Știrile PRO TV, care este secretul unei vieți de lungă durată și cum a reușit să țină pasul cu tehnologia.
Care este secretul longevității, cum puteți să vă mențineți?
Profesorul Constantin Bălăceanu Stolnici: „Vedeți dvs., eu știu secretul pentru că sunt geriatru și am și creat în România specialitatea de geriatrie. Ce vedeți, spitalele sunt datorită mie. Singurul secret este să ai părinții și bunici longevivi, fiindcă longevitatea este o chestiune genetică ereditară. Peste care, bineînțeles, se așterne modul în care te comporți: să nu faci abuzuri alimentare, să nu-ți bați joc de sănătatea ta, să te ferești de boli grave, să te tratezi de ele și să ai noroc”.
Bunicii și părinții dvs câți ani au trăit?
Profesorul Constantin Bălăceanu Stolnici: „Peste 90 de ani. Și bunicii, și străbunicii”.
Care credeți că este cel mai important lucru pentru o viață sănătoasă?
Profesorul Constantin Bălăceanu Stolnici: „Cel mai important lucru este să faci de toate, dar moderat. Es modus in rebus, spuneau latinii. Să mânânci de toate, dar să nu faci abuzuri alimentare, să nu consumi alcool, să nu consumi droguri, să nu fumezi și să ai o viață mobilă și activă. Creierul, spre deosebire de o mașină care se uzează cu atât mai mult cu cât o consumi mai mult, se menține mai bine cu cât îl consumi mai mult. Deci, să folosești creierul, să-l utilizezi cât mai mult”.
Dvs nu ați făcut abuzuri.
Profesorul Constantin Bălăceanu Stolnici: „Nu, nu am făcut abuzuri. Dacă am pierdut în 100 de ani 10 nopți...În afară de gardă, la gardă nu sunt pierdute”.
Este important și psihicul, modul în care gândim?
Profesorul Constantin Bălăceanu Stolnici: „Părerea mea este că trebuie să gândim totdeauna pozitiv. Una dintre particularitățile mele este că sunt un optimist desăvârșit. Totdeauna m-am centrat pe partea plină a paharului, nu pe cea goală. Și recomand tuturor, chiar și în situațiile cele mai grele, să vadă unde e partea luminoasă și pe aceea să se concentreze și să lase celelalte lucruri să se petreacă mai departe. Cu voință este posibil. Tai lucrurile urâte, nu te gândești la ele, le respingi”.
Cum arată acum o zi din viața dvs?
Profesorul Constantin Bălăceanu Stolnici: „Dimineața îmi fac toaleta, iau micul dejun, dacă vine o vizită, vine o vizită, dacă nu, și e frumos afară, pornesc la drum pe un scaun cu rotile, fac o plimbare pe Calea Victoriei sau pe Șoseaua Kiseleff, mă opresc la o cafenea, beau o cafea, vin acasă și iau dejunul. După dejun fac o siestă de vreo oră și jumătate, și după siestă vin la calculator și lucrez o oră, două, mai ascult un concert, mai ascult o bucată muzicală, mai primesc o vizită și seara, la 9 și jumătate, după ce am luat masa de seară, mă culc”.
Interviul integral, în video.