Încep înscrierile în clasa pregătitoare. Unii părinți cer amânarea intrării copiilor la școală

×
Codul embed a fost copiat

"Îl ţin acasă încă un an, pentru că vreau să copilărească" sau "îl dau mai devreme la şcoală, că e deştept şi se adaptează repede."

Aşa sună argumentele celor două categorii de părinţi, care, începând de miercuri vor merge ca să amâne ori ca să grăbească înscrierea celor mici la clasa pregătitoare. Pe 9 septembrie, 240.000 de copii de 6 ani ar trebui să intre la şcoala primară. Potrivit legii, părinţii pot cere o evaluare dacă îşi doresc să-i mai ţină la grădiniţă. Caz în care, e drept, vor avea colegi chiar şi cu doi ani mai mici.

Suntem la un call center al Comisiei de Educaţie din Bucureşti, care va face evaluări pentru câteva sute de preşcolari. Părinţii lor au cerut de la medic o recomandare pentru amânarea înscrierii la clasa pregătitoare.

În câteva mii de cazuri, vor fi testaţi copii de vârstă mai mică decât cea prevăzută de lege.

Citește și
Examen auto
„Am făcut o greşeală destul de puternică". De ce a picat o tânără examenul auto
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

În toamnă sunt luaţi automat în clasa 0 copiii care împlinesc 6 ani până la 1 septembrie şi nu au probleme de sănătate. Cei de vârstă mai mică pot lua şi ei loc în bănci, dacă trec "examenul". Vor avea de colorat, numărat, recitat, cântat şi demonstrat că sunt capabili să comunice lejer. Sunt tot mai multe familii care vor să-şi trimită copilaşii mai devreme la şcoală.

Robert Florin, coordonatorul centrului: ”Sunt foarte centraţi pe performanța academică a copiilor. Şi asta se vede şi în cele 20-30 de minute de evaluare. Pornesc de la ideea că el e un instrument, un mecanism de asimilare. Ori un copil nu e doar atât!”

Un sfert dintre cei care vor înscrierea anticipată la şcoală sunt refuzaţi.

Liliana Gălbinaș: ”Într-un fel îţi vezi tu copilul, se şi spune că al meu e cel mai deştept, cel mai cuminte, şi altfel îl vede un specialist. Noi ne lovim de situaţia în care mulţi copii nici nu reuşesc la vârsta de 5 ani jumate, 5 ani să ţină corect creionul în mânuţă.”

Asta, pentru că nici părinţii, nici educatorii nu au timp să deseneze, să discute şi să facă mişcare fără presiunea timpului.

Cu cât sistemul de învăţământ e mai orientat spre copil, cu atât "înrolarea" timpurie la scoală are rezultate mai bune, iar tranziţia de la grădiniţă e mai lină. În Marea Britanie, copiii care au împlinit 5 ani sunt luaţi automat la şcoală, în "stage 1", adică primul pas în şcoala primară. Învaţă să numere până la 100, învaţă literele, să se poarte în mediul şcolar, ceva ştiinţe, arte, dar mai ales petrec mult timp în natură.

Fac exact ce lipseşte din programa noastră de pregătitoare. Suedia şi Japonia, alte ţări cu rezultate de top în educaţie, pun pe primul loc la începerea şcolii tot cu joaca.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
Citește și...
"Elevii fumează marijuana în curtea liceului. Profesorii trec pe lângă ei". Mărturia halucinantă a unui profesor

Există o prăpastie mult prea mare în relaţia dintre elevi şi profesori. O informare corectă despre riscurile reale, despre cum se instalează dependenta nu se face în şcoala românească.

„Am făcut o greşeală destul de puternică
„Am făcut o greşeală destul de puternică". De ce a picat o tânără examenul auto

Numărul celor care promovează examenul auto și devin șoferi a scăzut cu 10 procente în ultimii 5 ani. Cei mai mulţi candidaţi sunt respinşi la proba practică.

Recomandări
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad

Un diplomat european a dezvăluit, miercuri, pentru Syria TV, că Serviciului Secret din România a vizitat Siria și s-a întâlnit cu președintele Bashar al-Assad și cu directorul serviciilor de informații siriene, Hossam Luke.

Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA
Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA

Israelul și Statele Unite au folosit pentru prima oară într-o situație reală interceptoarele de rachete balistice împotriva proiectilelor lansate de Iran.

România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc
România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc

"Masa caldă" în școli este în peste 60% din cazuri un sendviș sau un pachet cu hrană rece. Programul național funcționează doar într-o treime dintre școlile alese de Ministerul Educației, care dă vina pe incompetența autorităților locale.