Încep înscrierile în clasa pregătitoare. Unii părinți cer amânarea intrării copiilor la școală

Ultima actualizare: 26-02-2019 22:26

"Îl ţin acasă încă un an, pentru că vreau să copilărească" sau "îl dau mai devreme la şcoală, că e deştept şi se adaptează repede."

Aşa sună argumentele celor două categorii de părinţi, care, începând de miercuri vor merge ca să amâne ori ca să grăbească înscrierea celor mici la clasa pregătitoare. Pe 9 septembrie, 240.000 de copii de 6 ani ar trebui să intre la şcoala primară. Potrivit legii, părinţii pot cere o evaluare dacă îşi doresc să-i mai ţină la grădiniţă. Caz în care, e drept, vor avea colegi chiar şi cu doi ani mai mici.

Suntem la un call center al Comisiei de Educaţie din Bucureşti, care va face evaluări pentru câteva sute de preşcolari. Părinţii lor au cerut de la medic o recomandare pentru amânarea înscrierii la clasa pregătitoare.

În câteva mii de cazuri, vor fi testaţi copii de vârstă mai mică decât cea prevăzută de lege.

În toamnă sunt luaţi automat în clasa 0 copiii care împlinesc 6 ani până la 1 septembrie şi nu au probleme de sănătate. Cei de vârstă mai mică pot lua şi ei loc în bănci, dacă trec "examenul". Vor avea de colorat, numărat, recitat, cântat şi demonstrat că sunt capabili să comunice lejer. Sunt tot mai multe familii care vor să-şi trimită copilaşii mai devreme la şcoală.

Robert Florin, coordonatorul centrului: ”Sunt foarte centraţi pe performanța academică a copiilor. Şi asta se vede şi în cele 20-30 de minute de evaluare. Pornesc de la ideea că el e un instrument, un mecanism de asimilare. Ori un copil nu e doar atât!”

Un sfert dintre cei care vor înscrierea anticipată la şcoală sunt refuzaţi.

Liliana Gălbinaș: ”Într-un fel îţi vezi tu copilul, se şi spune că al meu e cel mai deştept, cel mai cuminte, şi altfel îl vede un specialist. Noi ne lovim de situaţia în care mulţi copii nici nu reuşesc la vârsta de 5 ani jumate, 5 ani să ţină corect creionul în mânuţă.”

Asta, pentru că nici părinţii, nici educatorii nu au timp să deseneze, să discute şi să facă mişcare fără presiunea timpului.

Cu cât sistemul de învăţământ e mai orientat spre copil, cu atât "înrolarea" timpurie la scoală are rezultate mai bune, iar tranziţia de la grădiniţă e mai lină. În Marea Britanie, copiii care au împlinit 5 ani sunt luaţi automat la şcoală, în "stage 1", adică primul pas în şcoala primară. Învaţă să numere până la 100, învaţă literele, să se poarte în mediul şcolar, ceva ştiinţe, arte, dar mai ales petrec mult timp în natură.

Fac exact ce lipseşte din programa noastră de pregătitoare. Suedia şi Japonia, alte ţări cu rezultate de top în educaţie, pun pe primul loc la începerea şcolii tot cu joaca.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO
MASKED SINGER ROMANIA
Monstrulica și-a dezvăluit identitatea la Masked Singer România. Oana Zavoranu era sub mască

07:20
Alt Text!
Exclusiv PRO TV Plus
Primul român care a învins în UFC vrea următoarea victorie. Nicolae Negumereanu vrea să scrie istorie la Las Vegas

09:15
Alt Text!
Doctor de bine
Stresul sau o alimentaţie dezechilibrată pot cauza dezechilibrul microbiotei intestinale şi pot afecta sistemul imunitar

05:45
Alt Text!
Întrebarea mesei rotunde
Întrebarea Mesei Rotude cu Andrei Aradits: "M-aș căsători cu Adi Nartea"

39:07
Alt Text!
Promo
PROMO Femeia Alege - Venirea concurentului MAX i-a dat Romaniței planurile peste cap

00:30
Alt Text!
Promo
PROMO SuperStar E timpul să fie legendari. E timpul pentru următoarea etapă. Recall SuperStar România

00:30
Alt Text!
Stirile PRO TV
Stirile PRO TV # 19.00 – 25 Octombrie 2021

45:39
Alt Text!
UFC
Nicolae Negumereanu vs. Ike Villanueva

10:19
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Radu Mihaiu, primarul sectorului 2, recunoaște că are centrală de apartament. De ce nu ajunge agentul termic în sector?

30:29
Alt Text!
Visuri la cheie
Cinci motive pentru care ai nevoie de o asigurare pentru locuință

01:16
Alt Text!