Romania arunca, anual, 5 milioane de tone de mancare. Intre timp, 500.000 de oameni sufera de foame

×
Codul embed a fost copiat

Aproape o jumatate de milion de romani sunt atat de saraci incat uneori n-au nici paine pe masa. Nu ar supravietui daca nu ar exista cantinele sociale.

In tot acest timp, la nivel national, Romania arunca la gunoi, in fiecare an, 5 milioane de tone de mancare. Autoritatile trag un semnal de alarma pentru a reduce risipa de mancare.

Cei sase copii ai familiei Agapi din judetul Iasi vor avea la masa ciorba de legume. Au primit de la un vecin cateva rosii si ardei, care vor da gust borsului de cartofi pe care il mananca zi de zi.

Carne n-au mai vazut de mult. E o raritate intr-o familie in care mama a murit, iar singurul intretinator e tatal. "Nu pot sa le asigur o masa plina de vitamine din cauza banilor, branza nu pot sa iau ca e scumpa, de asta si coaja de cartofi o taiem mai subtire", spune Marian Agapi.

Citește și
Peste 60.000 de persoane defavorizate din judetul Cluj primesc ajutoare alimentare
La Satu Mare incepe distribuirea alimentelor pentru persoanele cu venituri mici
„Al treilea război mondial a început”. Valeri Zalujnîi, ambasadorul Ucrainei în Marea Britanie și fostul comandant al armatei, declarații

In Romania sunt aproape 500.000 de romani care traiesc de pe o zi pe alta cu o coaja de paine. Multi ar muri de foame daca nu ar fi cantinele sociale.

Cu doar 300 de lei pe luna, o femeie isi creste cele doua copile de 5 si 13 ani. O masa calda pentru fiecare este o binecuvantare.

"Ce luam de aici trebuie sa traim doua zile. Paine, carnati, ce ne da, cu aia traim", spune femeia.

La polul opus stau cele 5 milioane de tone de mancare aruncate numai in Romania.

V-ati intrebat vreodata cate kilograme de mancare aruncati in fiecare luna?

In timp ce multi dintre noi risipim alimentele, altii mor de foame.

Odata la trei zile, 3.200 de bucuresteni se aseaza la coada la cantinele sociale ale primariei pentru a primi o masa calda.

In toata Uniunea Europeana se arunca anual aproape 90 de milioane de tone de alimente, adica 180 de kilograme pentru fiecare locuitor.

In aceste conditii, noi parem economi cu cele 100 de kilograme aruncate de fiecare roman.

Solutii pentru risipa de alimente din Romania. Produsele in prag de expirare, reduse cu pana la 70%

Inainte sa expire, orice aliment ar putea fi vandut cu pana la 70% mai ieftin. Este un proiect comun al specialistilor de la agricultura si mediu, care vor sa-i convinga pe marii comercianti sa reduca prin aceasta masura cantitatea imensa de hrana stricata, aruncata la gunoi.

Administratorii magazinelor stiu ca exista clienti care vaneaza astfel de oferte, dar se tem sa nu ramana cu restul marfurilor nevandute.

Pentru ca 5 milioane de tone de alimente, care ar putea hrani populatia a cinci mari orase timp de un an, ajung la gropile de gunoi, Uniunea Europeana ne-a dat o directiva precisa.

"Pana in anul 2020, sa injumatatim risipa de alimente", a declarat recent ministrul Mediului, Rovana Plumb.

"Producatorul sau magazinul de desfacere cu siguranta ca la urmatoarea livrare va traduce acele pierderi in pretul final, care e suportat pana la urma de consumator", a explicat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

Tocmai de aceea, oficialii vor ca pretul alimentelor aflate in prag de expirare sa fie redus cu 70%. In Franta, comerciantii renunta si la 90%.

Primii care ar avea de castigat ar fi producatorii. In scenariul in care alimentul apuca sa expire, nu doar ca nu isi recupereaza investitia, ci sunt obligati sa suporte si costurile de distrugere a marfii.

In schimb, magazinele ar avea un profit mai mic si, in plus, va exista o categorie de clienti care se va orienta in mod special spre aceste reduceri. Exista pericolul ca atractivitatea produselor cu pret intreg sa scada. Deja exista un public tinta pentru mancarea ieftina, dar nu tocmai proaspata.

Jucatorii puternici din industria carnii, painii si laptelui nu se sperie de proiect, pentru ca spun ei cei cu buget mediu si mare nu se vor uita la oferte.

"Noi in final dorim doua lucruri: ca pretul de la raft sa devina accesibil si al doilea, ca Romania sa nu mai arunce mancare, este pacat", spune Sorin Minea, presedintele Romalimenta.

Ramane o mare problema: hrana expira nu doar in magazine, ci si in frigiderele noastre. In medie, fiecare dintre noi arunca o jumatate de kilogram de mancare pe zi.

Tablou dramatic in pietele din Timisoara. Nevoiasii mananca din tomberoane legumele stricate

Pentru bietii bunici, cu pensii de cateva sute de lei sau chiar fara niciun venit, in fiecare zi viata este o continua lupta pe care se indarjesc sa nu o piarda.

Insa, in unele cazuri, eforturile lor contureaza un tablou dramatic. In pietele din Timisoara, de pilda, nevoiasii ajung sa manance din tomberoane si ii pandesc pe comerciantii care arunca la gunoi fructele si legumele stricate. Aceasta marfa, pe care nimeni nu mai pune pret, reprezinta pentru ei hrana care le potoleste foamea - macar pentru o zi.

Pe chipul acestei femei se citeste durerea.

Aproape in fiecare zi, scormoneste in mormanele de legume stricate pe care vanzatorii din piete le arunca la gunoi. De aceasta data, a gasit in tomberon cativa gogosari. Cand ajunge acasa, ii spala si ii curata bine, iar asta - spune ea - o ajuta sa incropeasca cina pentru nepoti.

Pentru un batran, si cele cateva frunze de varza sunt de folos. Le pune repede in plasa, apoi isi incearca in continuare norocul...

La fel ca ei sunt multi, iar cei din piete sunt obisnuiti cu astfel de imagini triste. Zilnic, intr-o piata, zeci de kilograme de legume si fructe stricate ajung la gunoi. Unii vanzatori si-au facut deja un obicei si pun marfa pe care n-o mai pot vinde, langa tomberon, sa le fie mai usor oamenilor sarmani.

"Eu de multe ori le mai pun intr-o in punga si le pun langa tomberon." - spune o femeie. "Ti-e mila si te doare inima. Ce a ajuns lumea asta, sa manance gunoaiele..."

E dureros, dar pentru unii saracia devine atat de apasatoare incat nu se mai gandesc la sanatatea lor. Si uita ca tomberoanele unde isi gasesc hrana, in timpul verii, sunt focare de infectie.

Articol recomandat de sport.ro
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Citește și...
Nevoiasii din Hunedoara s-au imbrancit in prima zi de distribuire a alimentelor de la UE
Nevoiasii din Hunedoara s-au imbrancit in prima zi de distribuire a alimentelor de la UE

 Peste o suta de oameni nevoiasi din Hunedoara s-au imbrancit in prima zi cand au inceput sa se imparta ajutoarele de la Uniunea Europeana.

La Satu Mare incepe distribuirea alimentelor pentru persoanele cu venituri mici
La Satu Mare incepe distribuirea alimentelor pentru persoanele cu venituri mici

Peste 6.000 de satmareni vor primi, peste doua saptamani, produse alimentare neperisabile. Alimentele comunitare sunt destinate persoanelor cu venituri mici din judetul Satu Mare.

Peste 60.000 de persoane defavorizate din judetul Cluj primesc ajutoare alimentare
Peste 60.000 de persoane defavorizate din judetul Cluj primesc ajutoare alimentare

A inceput distribuirea de alimente pentru persoanele defavorizate din judetul Cluj. Mii de kilograme de alimente vor ajunge in casele clujenilor in urmatoarea perioada.

 

Recomandări
Deși NU președintele decide asupra salariilor, pensiilor, taxelor, candidații fac promisiuni mărețe. Ce spun economiștii
Deși NU președintele decide asupra salariilor, pensiilor, taxelor, candidații fac promisiuni mărețe. Ce spun economiștii

În vreme ce la nivel european se vorbește tot mai des despre mari dificultăți pentru economie, iar recesiunea este o realitate pentru Franța și Germania, candidații la Cotroceni promit venituri mai mari, cel puțin pentru o parte din populație, dar și redu

Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi

Mai sunt doar trei zile până la primul tur al alegerilor prezidențiale, iar ultimul sondaj arată noi evoluții în lupta pentru turul al doilea: George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi.

Marcel Ciolacu spune că va arăta actele pentru zborul privat când va dori: „Nimeni nu mi-a plătit nimic”
Marcel Ciolacu spune că va arăta actele pentru zborul privat când va dori: „Nimeni nu mi-a plătit nimic”

Marcel Ciolacu spune că va prezenta actele pentru a dovedi că și-a plătit zborul cu un avion privat la Nisa, însă va face acest lucru atunci când va dori el.