Suma cheltuită de Guvern sub pretextul Centenarului. Cum arată "Monumentul Facebook"

Dată publicare: 22-11-2018 20:22
Dată actualizare: 28-11-2018 10:13


Zeci de simpozioane, conferinţe, festivaluri sau dezveliri de busturi, cam aşa a marcat România ''Centenarul Marii Uniri'' şi a dat pentru toate acestea 32 de milioane de euro, din bani publici.

Adevăratele probleme din cultură au rămas nerezolvate: sculpturile lui Brâncuşi de la Târgu Jiu sunt înverzite de muşchi, iar cel mai valoros muzeu al nostru este în continuare închis în proporţie de 80%.

Simbolul Marii Uniri ridicat la Alba Iulia a fost poreclit "Monumentul Facebook". Investiţia de 4 milioane de euro îi duce pe oameni mai degrabă cu gândul la celebrul logo decât la centenar.

Pe de altă parte aproape 2000 de evenimente au avut loc anul acesta sau urmează să se întâmple de 1 Decembrie.

Temele au fost diverse: "Să ne plângem împreună eroii", "Personalităţi vasluiene", "Cetăţenii oraşului Seini, uniţi în cuget şi-n simţiri" sau "Centenarul la Jilava".

În peste 80 de localităţi din Argeş a fost plimbata o "Flacără a Centenarului".

Printre proiectele finanţate de Ministerul Culturii au fost şi multe dezveliri de busturi sau reabilitări de monumente cum ar fi statuia "Ostaşul roman în atac".

Centrul Cultural Judeţean Arad, de exemplu, a sărbătorit 100 de ani de la Marea Unire, acordând "medalia Centenar" tuturor prefecților, parlamentarilor arădeni și consilierilor locali și județeni, cu mandate din 1990 până în prezent.

În acelaşi an 2018, Guvernul a ratat pentru a doua oară înscrierea ansamblului Brâncuşi de la Târgu Jiu în patrimoniul Unesco, iar sculpturile s-au înverzit.

Nu am obţinut nici finanţarea de 40 de milioane de euro pentru renovarea Sălii Palatului, deşi anul viitor urmează o nouă ediţie a Festivalului George Enescu

Extrem de grav este şi că cel mai important muzeu al României, cel de Istorie, rămâne închis în proporţie de 80% de 16 ani încoace.

Cu toate acestea, fostul ministru al Culturii este foarte mulţumit.

George Ivașcu, fostul ministru al Culturii: "Foarte multe dintre autorităţile locale şi-au îndreptat atenţia către investiţii în busturi, statui, în monumente, ceea ce mă bucura foarte tare, ca acestea rămân şi vor fi un simbol al Centenarului".

Sub pretextul Centenarului, Guvernul a cheltuit 150 de milioane de lei.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!


VIDEO PROTVPLUS.RO