”100 de ani în 100 de zile”. 2003: Se formează Alianța Dreptate și Adevăr și începe Războiul din Irak

Dată publicare: 16-11-2018 08:21
Dată actualizare: 28-11-2018 10:13


Continuăm campania Ştirilor PRO TV, 100 de ani în 100 de zile cu anul 2003.

Este anul în care PNL şi PD formează Alianţa Dreptate şi Adevăr cu intenţia să câştige alegerile care au avut loc un an mai târziu.

Anul 2003 este începutul timid al boom-ului imobiliar şi îşi anunţă prezenţa primele lanţuri de hipermarketuri în Bucureşti.

Românii votează pentru aprobarea Legii de reviziuire a Constituţiei iar pe plan extern începe războiul din Irak.

La sfârşitul anului moare primul soldat român trimis în Afganistan.

Anul 2003 începe cu o nouă construcţie pe plan politic şi se întrevade prima creştere economică, după mulţi ani de criză.

Din ianuarie se pun bazele Alianţei Dreptate şi Adevăr, formată din PNL şi PD. Sunt propuşi Teodor Stolojan la preşedenţie şi Traian Băsescu, pentru funcţia de premier.

Foto: Teodor Stolojan

În martie, Ioana Maria Vlas, fost preşedinte al FNI (Fondul Național de Investiții - n.r.), care fugise în Israel, a fost extrădata şi adusă în ţară. La scurt timp după reţinerea ei, începe şi cercetarea penală a lui Sorin Ovidiu Vântu, acţionarul majoritar al FNI şi Sov Învest.

Foto: Ioana Maria Vlas, fostul președinte al Fondului Național de Investiții

Apar primele măsuri de redresare economică. Băncile încep să acorde credite fără să mai pretindă giranţi şi anunţă primele scăderi de dobânzi.

Mai multe imagini impresionante găsiţi AICI

SURSA FOTO: Arhivele Naţionale ale României

Tot în 2003 îşi face timid apariţia, boom-ul imobiliar. E anunţată prima creştere economică, de 4,4%. Încep lucrări imobiliare la primele mall-uri, iar primele lanţuri de hipermarket îşi anunţă prezenţa la Bucureşti.

Începe să îşi facă apariţia pătura de mijloc a societăţii, sunt primii paşi care arată că România începe să depăşească nivelul de ţară defavorizată.

În octombrie românii au fost chemaţi să voteze o nouă Constituţie, care a prevăzut mandat de cinci ani pentru preşedinte şi multe alte schimbări.

Foto: Buletin de vot

Pe plan extern, începe războiul din Irak. Statele Unite acuză regimul lui Sadam Hussein că deţine arme de distrugere în masă şi că are legături cu gruparea teroristă Al Quaeda.

Foto: O statuie a lui Saddam Hussein dată jos în urma fugii acestuia din Bagdad

În noiembrie moare primul soldat român trimis în Afganistan.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!


VIDEO PROTVPLUS.RO