Imaginile surprinse de camera instalata langa cuibul unor berze, in Covasna. Evenimentul care-i ingrijoreaza pe localnici

Ultima actualizare: 15-04-2014 06:59

Se cauta o barza in Olteni, un sat din Covasna. Este vorba despre Otto, un mascul care in fiecare an a revenit impreuna cu partenera lui la cuibul facut in zona, unde specialistii au montat o camera web.

Perechea de berze s-a intors si in aceasta primavara, insa de cateva zile masculul a disparut.

Otto si Fanni, asa cum au fost botezate cele doua berze, traiesc o poveste de dragoste de mai bine de cinci ani si revin in fiecare primavara la cuibul din Covasna. Pasarile sunt atent supravegheate de localnici si specialisti cu ajutorul camerei web instalate in zona, iar sosirea lor este prilej de bucurie in sat.

Anul acesta, insa, la scurt timp dupa ce au revenit in cuib, Otto a disparut fara urma.

"S-a dus si nu s-a mai intors. Nu stim unde este. Asta era cel mai folosit cuib din zona si nu stim acum ce se va intampla cu femela", spune un localnic.

Kelemen Laszlo, presedintele Asociatiei Rara Avis: "Daca cineva vede doua berze in cuib, imediat sa fotografieze si sa ne trimita. Pana in 15, cand incepe depunerea oualor, suntem ingrijorati".

Berzele sunt foarte expuse pericolelor in perioada in care isi construiesc sau isi repara cuibul, pentru ca zboara foarte aproape de sol, la 2-3 metri, astfel incat sa vada toate materialele de care au nevoie.

Intre timp, ornitologii analizeaza cu atentie toate imaginile inregistrate de camera web. Spera astfel sa afle cat mai mult despre viata acestor inaripate si deja au observat cateva lucruri mai putin obisnuite.

Kelemen Laszlo: "De fiecare data cand a avut ceva, un eveniment emotionant, aducea o creanga verde, ceea ce este impresionant".

Anul trecut, de exemplu, celebrul cuplu a crescut cinci pui, o raritate pentru acesta specie, care, de obicei, face maximum trei pui.

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO