Ce scriu in dosare parintii care vor sa adopte un copil. Prejudecatile lasa 3.000 de suflete in asteptarea unei sanse
Aproximativ 3.000 de copii romani asteapta in casa asistentilor maternali sau in centre de plasament oameni cu suflet, care sa-i ia acasa.
La doi ani de la intrarea in vigoare a noii legi a adoptiilor, se inregistreaza cel mai mare numar de minori care pot fi infiati. Pe de alta parte, cateva sute care au adoptia finalizata petrec deja primul Paste alaturi de noii lor parinti. Din pacate, exista inca sute de cupluri care ar putea sa-si deschida bratele, dar nu pot trece peste propriile prejudecati privind varsta, etnia sau problemele de sanatate ale unora dintre orfani.
Timp de 8 ani, sotii Teaca au incercat orice promitea sa aduca o sarcina si mai apoi un copil propriu - de la tratamente costisitoare la fertilizari in vitro. N-a fost sa fie. Le-a fost menit sa fie parintii lui Ionut.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
In cazul baietelului, care are acum doi ani, lucrurile s-au miscat repede - de la potrivirea cu noii parinti si pana la prezentarea in instanta.
Si celelalte dosare ar trebui insa finalizate pentru ca Romania are acum de doua ori mai multi minori adoptabili fata de anul trecut si tocmai a devenit tara cu cel mai scurt interval pentru incheierea adoptiei din Europa.
"In Italia dureaza intre 3 si 7 ani, in Franta cam la fel, in Ungaria minim 4 ani. In Romania dureaza, in functie de asteptarile familiei, un an - un an si jumatate", spune Ramona Popa, consilier in adoptii.
In acest moment, peste 1.400 de familii de romani au atestatul care confirma ca sunt apte sa infieze un copil. Dar o covarsitoare majoritate din dosarele lor contine o fila prin care cer un bebelus sau un prunc sub 3 ani, perfect sanatos si care sa nu fi avut parinti naturali de etnie rroma. Asteptarile sunt nerealiste. Din cei aproape 3.300 de minori adoptabili, cel mult o cincime s-ar potrivi acestui profil. Dintre cei aflati in sistemul de protectie, 92% au peste 3 ani.
"Acesti copii, care sunt in sistem si au peste 3 ani, pot fi recuperati. La nivel neuromotor, de limbaj, pentru ca ei sunt stimulati si ajung intr-o familie care se ocupa doar de ei", spune psihologul Laura Jacan.
In ultimii ani au aparut ONG-uri care ii asista gratuit si ii indruma pe cei care n-au inteles ca, indiferent de trecut, problemele unui copil parasit se vindeca prin iubire.
"Organizam cursuri si workshopuri prin care recrutam adoptatori si ii formam pentru a adopta copii din sistemul de protectie speciala. Ne dorim foarte mult ca numarul acestora sa creasca si sa fie inspirati si mult mai curajosi ca sa schimbe viata unui copil", spune Simona Czudar, director la "Ador Copiii".
Asadar, am schimbat legea ... mai dureaza insa pana schimbam si mentalitatea.