Iata semnul care trebuie sa fie pe cauciucurile de iarna, ca sa nu fii amendat

Dată publicare: 12-10-2011 16:36
Dată actualizare: 05-11-2012 20:47


anvelope iarna

Potrivit Registrului Auto Roman, legea care obliga soferii sa monteze pe masini anvelope de iarna precizeaza clar cum trebuie sa arata indicatorul de legalitate al acestora.

Legea utilizeaza termenul „anvelope de iarna”. Acestea se pot identifica cel mai simplu prin prezenta pe laterale a literelor M si S, sub forma: M+S, M.S. sau M&S.

Iata semnul pe care trebuie sa-l aiba cauciucurile de iarna, pentru a nu primi amenda:

Anvelopele de iarna sunt cele care respecta si sunt omologate conform Directivei 92/23/CE a Consiliului Europei din 31 martie 1992 privind pneurile autovehiculelor si ale remorcilor acestora, precum si montarea lor, Regulamentului Comisiei Economice pentru Europa a Organizatiei Natiunilor Unite (CEE-ONU) nr. 30 sau Regulamentului Comisiei Economice pentru Europa a Organizatiei Natiunilor Unite CEE-ONU nr.54, dupa caz, scrie Regostrul Auto Roman intr-un comunicat de presa.

Cel mai bun sfat pentru cumpararea cauciucurilor de iarna: cum sa nu dati peste 1.000 de lei degeaba

Calitatile cauciucurilor de iarna

Anvelopele de iarna sunt construite din cauciuc special pentru a oferi o aderenta adecvata atunci cand temperatura scade sub 7 grade sau carosabilul este acoperit de zapada, gheata ori polei.

Intrucat nici in documentatia de specialitate si nici in legislatia aplicabila nu exista vreo referire la anvelopele denumite comercial „all-season”, apreciem ca utilizarea unor anvelope fara marcajul care atesta utilizarea lor corespunzatoare in conditii de iarna este contrara prevederilor legale si se face exclusiv pe raspunderea conducatorului auto.

Anvelopele all-season sau mixte nu sunt asimilate anvelopelor de iarna, potrivit RAR.

Denumirea de anvelopa all-season este o denumire comerciala care nu defineste cu exactitate tipul de anvelopa omologata pe timp de iarna conform Ordonantei OG 5 /2011. Singurul criteriu care certifica faptul ca anvelopa este omologata si legala este inscriptia literelor M si S, sub forma: M+S, M.S. sau M&S, din nou conform Ordonantei de Guvern nr. 5/2011.

Mentionam insa ca din punct de vedere tehnic anvelopa all season nu este recomandata pentru utilizarea pe tot parcursul anului in tari cu o clima ca a Romaniei, acestea fiind destinate mai degraba unor tari cu o clima mai temperata, precizeaza RAR.

VEZI si: Macel la Frumusica. VIDEO. Filmare din masina-tribuna, la un meci de fotbal-pumni pe maidan

Sursa: Pro TV


VIDEO PROTVPLUS.RO