1500 de pelerini trec in fiecare ora pe la Sfanta Parascheva. Nici ploaia, nici vantul nu-i opreste

Ultima actualizare: 26-10-2012 06:25

Cel mai mare pelerinaj la care asistam an de an in Romania este in plina desfasurare la Iasi. In a doua zi de inchinaciune la moastele Sfintei Parascheva mii de credinciosi stau la rand in tacere.

Multi sunt infrigurati dupa o noapte petrecuta sub cerul liber, mai ales ca dimineata a adus peste oras o ploaie rece de toamna.

Vremea nemiloasa nu a alungat insa pe nimeni, pentru ca cei stransi acolo sunt incalziti de credinta.

1500 de pelerini trec in fiecare ora pe la racla cu Sfintele Moaste. In ploaie si frig, coada spre curtea Mitropoliei din Iasi continua sa se ingroase.

O credincioasa de 90 de ani, venita din Eforie Nord, abia se mai tine pe picioare de oboseala, dar continua sa se roage.

La asa o mare de oameni apar si incidente care tulbura linistea pelerinilor. O fata de 17 ani a fost prinsa de jandarmi pe cand incerca sa cumpere cateva lumanari cu o bancnota falsa de 100 de lei.

Marti noaptea, credinciosii de la rand au fost ajutati sa indure frigul si oboseala de oameni marinimosi, care au impartit sarmalute calde si ceai fierbinte.

Pelerinii, veniti uneori de la sute de km distanta, au innoptat in curtea Mitropoliei, inveliti numai cu paturi.Nu regreta insa, nicio clipa: sunt convinsi ca Sfanta Parascheva le asculta rugile.

Miercuri dupa-amiaza urmeaza sa soseasca de la o manastire din Grecia si moastele Sfantului Policarp, episcop al Smirnei in secolul al II-lea dupa Hristos. Vor fi intampinate de mii de pelerini.

Potrivit jandarmilor, pana acum peste 30.000 de credinciosi au trecut pe la racla cu moastele Sfintei Parascheva, dintre care 6.000 numai noaptea trecuta.

Randul celor care asteapta sa se inchine se intinde pe cateva sute de metri in jurul Mitropoliei. Oamenii se bucura ca ploaia care i-a infrigurat de dimineata s-a oprit.

Momentul culminant al acestei zile va fi in jurul orei 17:30, cand vor fi depuse moastele Sfantului Policarp. 

Miercuri seara pe strazile din centrul Iasiului va avea loc o procesiune numita Calea Sfintilor.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO