Romanii se inghesuie sa plece in croaziere. Nu vor sa se distreze, ci sa munceasca
Mii de romani sunt cu bagajele la usa, gata sa munceasca zi lumina, luni in sir, fara pauza. Sunt cei recrutati ca bucatari, ospatari, barmani sau vanzatori pe marile vase de croaziera.
Ni s-a dus vestea ca stim meserie, vorbim limbi straine si ne multumim cu bani putini. Astfel, fata de aceeasi perioada, a anului trecut, numarul celor care au plecat pe mari si oceane, a crescut cu 50%.
"Indiferent de starea spirituala in care te afli trebuie in permanenta sa fii cu zambetul pe buze si sa fii la dispozitia lor, sa le indeplinesti dorintele."
Sfatul vine din partea unei cameriste. La fel ca ea, fara sa cracneasca, ospatarii cara zilnic mii de farfurii, dar nu uita sa faca plecaciuni in fata clientilor. Daca nu sunt placuti nu primesc bacsis si nu fac bani pentru acasa.
Romanii sunt apreciati pentru ca sunt muncitori. Si ii gasim peste tot. Unii ajung sa organizeze evenimente artistice pe vapor, sau sa administreze cabinele echipajului.
Asta isi doreste si Stefan. A venit la interviu pentru un post de bucatar, convins ca reteta lui de cordon bleu ii va da pe spate pe straini.
Are 4 ani de practica in tara si castiga 400 de dolari pe luna. Pe vas spera sa primeasca in cel mai rau caz de 3 ori mai mult.
"Vreau sa promovez pana la o stea MIchelin, vreau sa ajung mai departe, vreu sa fiu cel mai bun", spune bucatarul Stefan Enache.
Are sanse, ar spune angajatorii: e tanar si hotarat.
Estimarile arata ca in urmatorii 4 ani, numarul romanilor de pe vasele de croaziera se va tripla.
In prezent, peste 10 mii de conationali strabat lumea in lung si lat. De la barmani pana la mecanici, muzicieni sau stilisti, toti castiga din greu intre 600 si 4.000 de euro.