Guvernul va construi cel putin 2 inchisori noi in urmatorii ani. Promisiunile Ministrului Justitiei pentru detinuti

Ultima actualizare: 06-06-2016 00:48
Penitenciarul Timisoara

O viata mai demna si reintegrare sociala pentru detinuti, dar si penitenciare noi si moderne: acestea sunt cateva dintre planurile autoritatilor.

Ministrul Justitiei, Raluca Pruna, considera ca o masura alternativa la suprapopularea din penitenciare este si consolidarea sistemului de probatiune, ea mentionand ca acest sistem va primi 565 de posturi noi.

"O masura alternativa la suprapopulare, dar nu numai, este si consolidarea sistemului de probatiune. Asta spune noul Cod de procedura penala. Este o noua filosofie si trebuie si aici sa lucram destul de mult. Am facut un temei legal pentru ca sistemul de probatiune sa primeasca 565 de posturi noi, pe care trebuia de altfel sa le primeasca in ultimii trei ani si nu le-a primit", a declarat Raluca Pruna, vineri, la conferinta de presa organizata la finalul seminarului "Conditiile de detentie din Romania: provocari, bune practici si perspective".

Ea a vorbit de acest lucru in contextul construirii unor penitenciare noi.

"Guvernul s-a obligat printr-o strategie adoptata anul trecut pentru constructia a doua penitenciare noi de cate 1.000 de locuri fiecare si este un lucru cert - exista finantare pentru asa ceva. Mai exista intentia unui finantator, prin fonduri norvegiene, de a face un al treilea penitenciar, dar nu stiu sa va spun mai multe, cate locuri va avea, in orice caz nu mai putin de 500. Dar, in afara de asta, este indeobste cunoscut ca simpla constructie de locuri noi de detentie nu tine loc de viziune. Noi putem sa construim penitenciare noi, dar daca nu avem o politica penala coerenta penitenciarele acelea noi se vor umple si vom fi tot timpul in aceeasi situatie", a spus Pruna.

Ea a amintit si de alte masuri care pot fi luate in penitenciare pentru evitarea suprapopularii si a dat exemplul penitenciarelor de la Timisoara si cel de la Gherla, unde detinutii lucreaza la firme private si isi castiga astfel dreptul la demnitate.

"Penitenciarul de la Gherla, care este intr-un regim de maxima siguranta, tocmai mi s-a facut o prezentare (...) si ni s-a spus ca exista persoane (private de libertate - n.r.) care lucreaza la o multinationala, (...) si avem cifre - 349 de persoane aflate in regim de maxima siguranta au lucrat anul trecut, iar anul acesta avem 489 de persoane care lucreaza in Penitenciarul Gherla", a mai declarat Pruna.

Ea a afirmat ca acest lucru aduce venituri, in primul rand, detinutilor, care pot avea un salariu, propriile venituri si care le ofera o viata demna si o reintegrare sociala, iar aceste conditii trebuie asigurate de statul roman nu pentru ca exista condamnari la CEDO, ci pentru societate in ansamblu.

"Cred ca mesajul care s-a transmis este ca detinutul este om, ca, sigur, am gresit, mi se da o pedeapsa, trebuie sa o execut, dar trebuie sa o execut intr-un mod demn si trebuie sa facem asta nu pentru ca ne condamna CEDO, trebuie sa facem asta pentru noi ca societate si avand in minte faptul ca acesti concetateni se intorc in societate”.

Ea a aratat ca a avut o intalnire cu toti sefii de penitenciare din tara iar scopul a fost discutarea problemelor din acest domeniu, subliniind si faptul ca exista nenumarate rapoarte si condamnari la CEDO privind conditiile de detentie.

"Sunt rapoarte facute nu numai de parteneri externi, dar sunt si rapoarte precum cel facut de Avocatul Poporului. Deci am avut timp in mandatul meu sa si vizitez penitenciare, sa vad ca nu toate penitenciarele sunt la fel, ca exista pe termen scurt solutii chiar la nivelul sistemului penitenciar si ne-am spus, impreuna cu conducerea ANP, ca e bine, cum am zis, sa ne asezam la aceeasi masa si sa vedem ce putem face pe termen scurt. (...) Am agreat de principiu, cu conducerea ANP, ca cel tarziu pe 15 iunie sa dam publicitatii un acord de principiu ale celor discutate aici. (...) Au fost puse pe masa idei inovatoare, sunt lucruri care se intampla in anumite penitenciare si care pot fi replicate la nivelul sistemului penitenciar din Romania fara costuri prea mari", a sustinut Raluca Pruna.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO