Femeie condamnata la 40 de ani de inchisoare pentru "crima" de-a fi pierdut o sarcina. Cum a fost salvata dupa 5 ani

28-05-2016 16:37

Maria Teresa Rivera

Maria Teresa Rivera a fost condamnata la 40 de ani de inchisoare in El Salvador pentru "crima" de-a fi pierdut o sarcina.

Maria Teresa este insa un caz fericit. Luna aceasta ea a fost achitata, dupa ce un grup de activisti s-a implicat in salvarea ei. Dupa ce i-a revizuit cazul, judecatorul a decis ca nu sunt suficiente probe care sa dovedeasca faptul ca femeia a incercat sa faca avort si a elibertat-o.

Maria a stat 5 ani la inchisoare pana cand grupul de activisti a reusit sa o ajute. Acum, femeia a putut sa isi revada celalalt fiu, pe Oscar.

"Sunt fericita ca acum sunt cu fiul meu", a declarat femeia pentru The Independent.

"Imi este in continuare teama, societatea in care traiesc inca ma condamna, oamenii de aici inca nu inteleg ce s-a intamplat", mai spune Maria.

Cazul Mariei Teresa, in varsta de 33 de ani, a atras atentia asupra unei probleme reale din El Salvador, si anume controlul autoritatilor asupra trupurilor femeilor.

Pana in 1998 avortul era permis in El Savador daca era produsul unui viol, incest, daca fatul avea malformatii sau daca sarcina punea in pericol viata mamei. In acel an insa, sub presiunea conservatorilor religiosi, legea a fost schimbata, iar avortul interzis.

Intre 1998 si 2013 peste 600 de femei au fost condamnate pentru ca au facut intrerupere de sarcina.

In 2011, Maria Teresa, muncitoare intr-o fabric, era acasa cu fiul cel mare si soacra ei, cand a simtit o durere puternica in zona abdomenului. A lesinat, iar soacra ei a gasit-o intr-o balta de sange. Maria suferise un avort spontan.

A fost dusa de urgenta la spital, iar cand si-a revenit, ea a aflat ca pierduse o sarcina si ca urmeaza sa fie interogata de politie. A fost arestata chiar in spital si condamnata la 40 de ani de inchisoare.

Sursa: Independent.co.uk


VIDEO PROTVPLUS.RO