Gusturile românilor în materie de locuințe, în continuă schimbare de la debutul pandemiei
Mai mult spaţiu, terasă, sau grădină, parc în apropiere, sau pădure. Sunt câteva dintre cerinţe românilor, care caută acum o nouă locuinţă. Nevoiţi să stea mai mult acasă, în ultima perioadă, au apărut şi solicitări noi.
Dezvoltatorii s-au adaptat repede şi au început să construiască inclusiv blocuri cu săli de sport, restaurante şi spaţii comune, pentru lucrul de acasă. Cum există doritori, şi preţurile au fost în creştere.
Un complex rezidenţial de lângă Bucureşti a avut o creştere a vizionărilor cu 60% în ultimele luni.
Gabriel Focșăneanu, reprezentantul unui complex rezidenţial: "Clienţii doresc un spaţiu mai mare pentru a-şi crea o zonă de lucru de acasă în principiu la camere mai multe, precum şi la alte avantaje: spaţiu verde, pădure lângă, zone comune."
Dezvoltatorul s-a adaptat şi a amenajat o zonă cu bănci în pădurea de lângă complex, dar şi un spaţiu comun la parter, unde viitorii clienţi să poată lucra.
Şi un bloc a fost gândit în contextul noii realităţi, în care oamenii petrec mai mult timp acasă.
Costel Niculae, reprezentantul unui complex rezidenţial: "Piscină, un spa, o sală de fitness, un restaurant cu spaţii comerciale la parter, magazine, de la ideea de a avea toate necesităţile acasă, într-un singur loc. Ne-am adaptat în funcţie de necesităţile actuale ale pieţei".
Raluca Niculae, reprezentanta unui complex rezidenţial: "Un serviciu de concierge, valabil 24 din 24, servicii de la programări, până la necesitatea contactării unui instalator sau frigotehnist, tot ce este nevoie într-o locuinţă. În eventualitatea unui viitor lockdown, acest serviciu le va fi foarte folositor, ei putând beneficia de toate serviciile de acasă."
Vânzările de case şi apartamente au fost în uşoară creştere în această toamnă, la fel şi preţurile.
Potrivit unei platforme imobiliare, la nivel naţional preţurile cerute de vânzători au crescut cu 1,2% în noiembrie, de la 1.335 la 1.351 de euro pe metru pătrat util, după încă o majorare în octombrie de 2,4%, faţă de septembrie, când s-a înregistrat o scădere, de 0.9%.
Cel mai mult au crescut preţurile cerute de dezvoltatorii din Bucureşti, pentru apartamentele noi, cu 4% în noiembrie, faţă de lună precedentă. Astfel că preţul mediu pentru un metru pătrat pe acest segment a ajuns la 1.445 de euro.
În Braşov, avansul a fost de 1,2%, în Iaşi 1,6% iar în Constanța şi Cluj-Napoca sub 1%.
Daniel Crainic, imobiliare.ro: "Piaţa e în revenire, după scăderile de la începutul pandemiei şi că anul se încheie binişor, dar sunt şi excepţii."
Dintre oraşele mari, doar Timişoara a înregistrat o uşoară scădere a preţurilor luna trecută, faţă de octombrie, de 0.2%.