Povestile impresionante ale tinerilor voluntari care suplinesc locul personalului medical plecat in strainatate
Sistemul nostru de sanatate, intrat de mult in moarte clinica, primeste o gura de oxigen.
Si nu este vorba despre bani, ci de gestul unor tineri cu suflet mare, care fac voluntariat in spitalele ramase fara personal, dupa ce zeci de mii de medici si de asistente au plecat la munca in strainatate.
La Drobeta Turnu Severin, de pilda, 20 de persoane ingrijesc pacientii internati acolo, fara sa ceara un leu. Fara acest ajutor, activitatea din spital ar fi pur si simplu paralizata.
Anisoara a terminat in urma cu 11 ani o scoala postliceala de asistente, dar nu a profesat niciodata. In primavara, tatal ei s-a imbolnavit si a fost nevoie sa stea cu el in spital cateva zile. Atunci si-a dat seama cat de multa nevoie de ajutor au si alti pacienti, asa ca s-a hotarat sa-i ajute pe cei aflati in suferinta.
''Majoritatea persoanelor si bolnavilor stiu ca eu sunt asistenta, care ma intreaba, eu spun ca sunt voluntar, ca sunt neplatita aici. Fac ca imi place ceea ce fac", a marturisit Anisoara Coman.
"Este foarte buna, omenoasa. Ne ia la tomograf, la ecograf, pe unde avem nevoie", povesteste incantat Silvian Tanasie, unul dintre pacienti.
"Cei 22 de voluntari sunt extraordinar de bine veniti, castigul e de ambele parti, noi beneficiem de munca dansilor, iar dansii beneficiaza de faptul ca li se permite sa lucreze intr-o unitate”, se arata incantat purtatorul de cuvant al Spitalului Judetean de Urgenta Drobeta Turnu Severin, Cristian Jianu.
Situatia este asemanatoare si intr-un spital din Bistriya, unde copiii abandonati de mamele lor invata ce inseamna dragostea de la straini cu suflet urias. S-au alaturat echipei medicale si doua tinere din Turcia: Senay si Merve. De la inceputul anului, ele au avut grija de zece prunci.
“Imi place sa lucrez cu copiii. Cand le vad zambetul sunt fericita. Vreau sa ajut si sa fac ceva pentru ei, de asta am venit”, povesteste Senay.
“Nu conteaza ce iti ofera societatea, trebuie sa fii capabil sa oferi ceva in plus”, este de parere si coordonatorul voluntarilor, Laura Filipoi.
Aceste cuvinte simple ar trebui sa le dea de gandit autoritatilor. Fara o finantare corespunzatoare, spitalele din Romania nu mai au cum sa suplineasca lipsa de cadre medicale, iar voluntariatul nu rezolva aceasta problema pe termen lung.
Sursa: Pro TV
Etichete: spital, medici, voluntari, sanatate, voluntariat, sistem sanitar,
Dată publicare:
08-11-2014 23:30