Gunoaiele din zona barajului de la Ișalnița, strânse de voluntari străini. "Cred că pot și românii să deschidă ochii"
Mai mulţi volutari străini, iubitori de natură, au venit în România să cureţe în locul nostru mizeria care s-a adunat în zona barajului de la Ișalnița, pe răul Jiu.
Aceştia au şi selectat gunoiul, capitol la care suntem corijenţi. De altfel dezinteresul pentru mediu ne-a adus într-un impas ecologic.
Din care ar trebui să ieşim cât mai repede, mai ales că Uniunea Europeană a impus o taxă anuală pentru plasticul ne-reciclat.
Alegeri 2024
07:25
Campania electorală s-a terminat. Cele mai marcante momente, de la zboruri private la ferme de troli și acuzații de spionaj
07:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A doua zi de alegeri în diaspora. 43.000 de alegători au votat până sâmbătă ora 9:00
21:23
Ciolacu reafirmă că, dacă este ales preşedinte, l-ar desemna premier pe Bolojan şi că îşi doreşte o coaliţie cu PNL
20:58
Marcel Ciolacu este favorit clar pentru câștigarea alegerilor pe platforma pe care s-a pariat masiv în favoarea lui Trump
Aşa stau lucurile la doar câţiva kilometri de Craiova. Mizeria lăsată de localnici este curăţată acum de străini. Încă de dimineaţă, mai mulţi voluntari din Macedonia, Cehia, Spania şi Germania s-au apucat să adune gunoaiele, iar în câteva ore au umplut o remorcă.
Elena Nicolova, voluntar din Macedonia: "Am văzut cât de mult gunoi se strânge prin Craiova şi în jurul Craiovei şi pe Jiu. Și asta mă deranjează, chiar ca şi străin. Cred că pot şi românii să-şi deschidă ochii şi să participe la astfel de activităţi."
Cristian, voluntar din Macedonia: "Încercăm să separăm, pe cât posibil, plasticul, sticlă şi hârtia. Cele care pot fi reciclate de cele care nu pot fi reciclate. Cred că facem o treabă bună, aşa cum putem!"
Dan Mirea, Asociaţia Ape Fără Plastic: "E full acolo, probabil că va trebui să mai venim de trei ori. Suntem 12, 8 sunt străini. Aş vrea să fie majoritatea români că sunt deşeurile naostre, dar e bine că i avem şi pe aceştia."
În luna ianuarie, pe Jiu a fost o viitură puternică, când bariera din amonte s-a rupt şi toate resturile au fost aruncate pe mal.
Consilul European a anunţat că din acest an introduce o taxă de 0,8 euro pe kilogramul de deşeuri care provin din amabalaje din plastic nerecilate.
Aşa că, dacă nu ne se mobilizează rapid România va plăti sume semnificative. Numai anul trecut, de exemplu, în toată ţara au fost peste patru milioane de tone de deşeuri nereciclate.